Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, prosím o pomoc s případem, kdy mě vyšly vícenasobne vlastní čísla 0,0 a 2. Vím, že pokud by vyšla tři ruzna čísla, Jodranova matice by se udělala snadno, jen by se vl. čísla napsaly do diagonaly a kolem se napsaly nuly, ale v tomhle případě to nelze a dělá se to jinak. Prosím o pomoc jak to dořešit.
Verzia kedy je matica diagonalizovatelna je len taky uvod do Jordanovych matic.
V tomto pripade zalezi na vlastnych vektoroch. Ak nemas 2 nezavisle pre to dvojnasobne vl. cislo, tak nad jednu 0 nad diagonalu napises 1 - googli Jordanove bloky. Inak je Jordanova matica diagonalna.
↑ Xellos:
Vlastní vektory mam takto: pro X1,2=0: h1=1,0,2 a h2=3,2,0 a pro x3=2 mam vlstní vektor h3=-3,7,-26. Googlit to jsem zkoušel jako první, ale moc to z těch postupu na internetu nechápu, proto jsem napsal spíš sem.
↑ Hansikii:
Tak je Jordanova matica diagonalna s vl. cislami na diagonale. Ale pametaj si ze nie vzdy musi byt.
Take daco ako kriterium diagonalizovatelnosti ste nemali?
↑ Xellos:
Jo to vím, mně jde o ty čísla nad vlastními čísly. Myslím, že měli, ale já mam ze cvičení a přednašky pouze dva příklady a tam to nemám zrovna moc rozepsané, takže to z toho nechápu, ale možná bych mohl přiložit foto a někdo by mi mohl tady vysvětlit, co jsem to tam vlastně psal...
Stránky: 1