Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Já bych udělal toto: Uprav jmenovatel na tvar "úplný čtverec + konstanta". Pak se budeš snažit zasubstituovat za ten úplný čtverec ve jmenovateli, k čemuž vybízí v čitateli onen lineární člen, který připomíná derivaci úplného čtverce ze jmenovatele. Aby tou derivací ale opravdu byl, bude nutno zlomek vhodně rozšířit a ještě v čitateli přidat chytrou nulu - něco přičíst a hned odečíst. Pak bude potřeba ještě zlomek rozdělit na součet dvou zlomků tak, aby v prvním zlomku byla v čitateli jen ta kýžená derivace úplného čtverce ze jmenovatele a v druhém zlomku pak bude v čitateli ta konstanta z chytré nuly. První resp. druhý zlomek se pak bude integrovat na nějaký logaritmus resp. nějaký arkustangens, v případě druhého bude nejspíš potřeba vhodně vytknout nějaké konstanty.

↑ Rumburak:Tvůj příspěvek byl vložen během toho, co jsem psal já ten svůj, tak jsem si vložení toho tvého nevšiml :-). Vidím, že myšlenka je stejná.
↑ Sergejevicz:
Ahoj, to se mi také často stává, ale za ta léta jsem si už na tyto situace zvykl :-) .