Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2009 09:30

micro_cz
Místo: Praha
Reputace:   

násobení vektoru vektorem po složkách

Ahoj, můj dotaz se opět týká spíše formalismu, než konkrétního matematického problému. Děkuji každému kdo si toto přečte.

Mám dvě posloupnosti prvků, každou o n prvcích, které pro jednoduchost zapisuji pomocí vektorů $u = (u_1, u_2, ..., u_n)$ , $v = (v_1, v_2, ..., v_n )$. Potom mám n funkčních vztahů, v i-tém vztahu figuruje násobek i-té složky $u$ s i-tou složkou $v$ výsledné číslo je násobeno číselnými výrazy, které jsou stejné pro všech n vztahů (poměrně dlouhých). ($f_i = u_i \cdot v_i \cdot (vyrazy)... $

Těch n vztahů mi tedy určuje vektorovou funkci závislou na vektorech u,v jejíž výsledkem je opět vektor a můj problém spočívá v tom, že bych chtěl tuto funkci vysázet v latexu jako jediný funkční předpis, abych nemusel rozepisovat první předpis, druhý třetí atd až n-tý. K tomu ale potřebuji definovat násobení vektoru po složkách, tak aby $u <nejakyoperator> v = (u_1 v_1, u_2 v_2, ..., u_n v_n)$.

Setkali jste se někdo s nějakým bežně užívaným, srozumitelným zápisem pro násobení vektoru po složkách?

Ještě taková zajímavá nebo spíš žalostná poznámka pro matematiky .... v jistých nejmenovaných skriptech z FELU, které jsem si koupil, protože se okrajově zabývají stejným problémem, autor vysázel krásný jednořádkový funkční vztah k němuž napsal toto: "$u \cdot v$ můžeme chápat jako SKALÁRNÍ SOUČIN vektorů $u = (u_1, ..., u_n)$ a $v = (v1, ..., v_n)$, tedy platí $u \cdot v = (u_1v_1, u_2v_2, ..., u_nv_n)$." No vážně nekecám, čtu si to několikrát dokola, buď jsem blbej já, nebo autor neabsolvoval algebru1.

#2 20. 05. 2009 09:39

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: násobení vektoru vektorem po složkách

Pro me je vzdycky otrava hledat, kde a jak si autor definuje sve vlastni symboly anebo kde pripomina malo zname oznaceni

Videl jsem nasobeni matic po slozkach, asi bude neco takoveho i u vektoru, ale myslim, ze laskavy ctenar oceni, pokud to nechame rozepsane ve slozkach tj
f=(f_i)  , kde i=1..n a f_i=......

#3 20. 05. 2009 09:42

micro_cz
Místo: Praha
Reputace:   

Re: násobení vektoru vektorem po složkách

nejspis mas pravdu, kdyz to pak nekdo treti bude cist, bude to pro nej srozumitelnejsi, diky

Zápatí