Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, můj dotaz se opět týká spíše formalismu, než konkrétního matematického problému. Děkuji každému kdo si toto přečte.
Mám dvě posloupnosti prvků, každou o n prvcích, které pro jednoduchost zapisuji pomocí vektorů
,
. Potom mám n funkčních vztahů, v i-tém vztahu figuruje násobek i-té složky
s i-tou složkou
výsledné číslo je násobeno číselnými výrazy, které jsou stejné pro všech n vztahů (poměrně dlouhých). (
Těch n vztahů mi tedy určuje vektorovou funkci závislou na vektorech u,v jejíž výsledkem je opět vektor a můj problém spočívá v tom, že bych chtěl tuto funkci vysázet v latexu jako jediný funkční předpis, abych nemusel rozepisovat první předpis, druhý třetí atd až n-tý. K tomu ale potřebuji definovat násobení vektoru po složkách, tak aby
.
Setkali jste se někdo s nějakým bežně užívaným, srozumitelným zápisem pro násobení vektoru po složkách?
Ještě taková zajímavá nebo spíš žalostná poznámka pro matematiky .... v jistých nejmenovaných skriptech z FELU, které jsem si koupil, protože se okrajově zabývají stejným problémem, autor vysázel krásný jednořádkový funkční vztah k němuž napsal toto: "
můžeme chápat jako SKALÁRNÍ SOUČIN vektorů
a
, tedy platí
." No vážně nekecám, čtu si to několikrát dokola, buď jsem blbej já, nebo autor neabsolvoval algebru1.
Pro me je vzdycky otrava hledat, kde a jak si autor definuje sve vlastni symboly anebo kde pripomina malo zname oznaceni
Videl jsem nasobeni matic po slozkach, asi bude neco takoveho i u vektoru, ale myslim, ze laskavy ctenar oceni, pokud to nechame rozepsane ve slozkach tj
f=(f_i) , kde i=1..n a f_i=......
Stránky: 1