Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
našel by si prosím někdo chvilku na dva lehké příklady z mechaniky? Bohužel nemám výsledky a moje výsledky se mi někaj nezdají.
26: Předpokládám, že veškerá kinetická energie kulky se přemění na příbytek potenciální energie Kostka-kulka, takže se vypočítám jak vysoko kostka vystoupí, o kolik se tím změní její potenciální energie no a tuto hodnotu porovnám s kinetickou energií kulky.
27: Předpokládal jsem, že když se ty dvě tělesa srazí, tak se jejich energie vyrovnají. Takže jsem si vypočítal celkovou energii soustavy před srážkou (27 J), podělil dvěma a řekl si, že každá s těch koulí bude mít energii 13,5 J. potom mi rychlosti vyšly což se mi taky nezdá
Příklady jsou tady:
Díky za odpovědi
↑ adamo: .. pěkný aplet k příkladu :
http://lectureonline.cl.msu.edu/~mmp/kap6/cd157a.htm
zadej si hmotnosti těles v rovnici .. a uvidíš sám jak se první těleso po srážce zastaví ..
ad 26) Predpoklad o premene veskere kineticke inergie je rekl bych chybný. Nezanedbatelna cast se premeni na teplo. Jde o zakon zachovani energie v kombinaci se zakonem zachovani hybnosti.
pro hybnost pred narazem a po nem plati.
tj
takze po narazu nam zbyla kineticka energie
Ktera se spotrebovala na vychyleni o 30 stupnu.
Vychazi mi 464 m/s, pokud jsem nekde neudelal chybu...
↑ Ivana:
Zdravím, máš tam chybu, při dosazování za v1 jsi zapomněla umocnit.
↑ BrozekP:
Taky jsem se díval, ale stejně to nějakým zázrakem vyšlo. Vyloženě pro doplnění ta kvadratická rovnice měla být ale mě šlo o
myšlenku, takže ještě jednou díky.
↑ BrozekP: :-) .. děkuji za opravu
↑ adamo: .. tady posílám opravu ..
řešíme soustavu rovnic a za v1´ dosadíme ..
↑ Ivana:
Aha, ono to vyjde stejně. Já na tu chybu přišel tak, že jsem provedl zkoušku s v1'=0 a v2'=4, ta mi nevyšla, tak jsem začal hledat chybu a našel :-)
↑ BrozekP:Zdravím .. jsem ráda, že je to již v pořádku. Holt se někdy seknu , ach jo . :-)