Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Úloha zní : Je dána kružnice l(O;r), na ní bod T a přímka t (T nenáleží t). Sestrojte kružnici, která se dotýká kružnice l v bodě T a přímky t.
Přikládám obrázek, kam jsem zatim došel:
Hledám tedy střed kružnice a myslím si že bude ležet někde na přímce OT, aby se vzniklá kružnice dotýkala l v bodě T, ale nevim co bude druhýá množina(aby se zároveň dotýkala t) a případný poloměr. Zkoušel jsem osu úsečky kolmé na t procházející T a nějakou osu úhlu, ale nevyšlo. Neumím si to představit takže budu rád za každou pomoc, děkuji.
Nevím, jestli to půjde přes množiny bodů. Mám jinou konstrukci, která (snad) funguje.
Na kružnici l uvažme bod K takový, že trojúhelník TKO je pravoúhlý při vrcholu O. Průsečík přímky t a KT označme L. Nechť S je průsečíkem osy úsečky TL a přímky OT. Pak S je středem hledané kružnice.
Úloha má 0-2 řešení.
↑ Bod zmaru:
Dobrý den.
Řekl bych, že při hledání druhého geometrického místa středů hledané kružnice byste měl věnovat pozornost osám úhlů svíraných přímkou t a tečnou ke kružnici l v bodě T.