Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, učím se řady a zasekl jsem se na této uloze: Uvažujme řadu
, kde
. Rozhodněte o knvergenci řady, udělejte posloupnost postupných součtů a popřípadě součet.
Takže ja bych postupoval takhle: Jako první bych si spočítal tu nutnou podmínku kovnergence
, ta mně vyšla nula. Takže ta je splněna.
Dál bych si vypsal prvních 5 členů posloupnosti An:
. Z nich bych si podle mě mohl zjistit, o jaký typ řady se rovná, protože kdyby platil vztah:
,
tak by se členy měnili kvuli tomu qocientu, ale v tomto případě tomu tak není, takže se nejdná o geometrickou řadu ?? Nedokažu poznat o jakou řadu se jedná nejspíš.Nevím jak postupovat dál, tak to přeskočím.
Posloupnost postupných součtu Sn:
S1=
S2=
=
S3=
=
.
.
.
Sn= Tady taky netuším jak ho napsat
A konvergenci si vubec nejsem jisty jak tedy uričit, jestli dopočítat Sn a pak udělat limitu a ta když vyjde realne číslo tak, řada konverguje a ta limita je zároveň součet.
↑ Hansikii:
Obecně pozor na to "vypíšu si prvních pár členů a uvidím". Mohlo by se ti stát například že řada podle prvních členů bude vypadat jako geometrická, ale ve skutečnosti nebude. Je potřeba na to přijít prozkoumáním toho zadaného předpisu.
V tomhle konkrétním případě ti vypíšu prvních pár členů takhle:
Z toho předpisu je jasné, že to takhle bude pokračovat. A teď se na to podívej a představ si co zbyde, když takové členy budeš sčítat. Pak snadno explicitně vyjádříš jednotlivé členy posloupnosti částečných součtů a budeš moci počítat její limitu. Součet tím spočítáš přímo z definice (což většinou není možné), tak jak píšeš na konci příspěvku.
Dodatek po letmém nakouknutí do vedlejšího vlákna: Jsou i jiné řady než geometrická a aritmetická. Nemusí to být ani jedno z toho.
↑ LukasM:
"Z toho předpisu je jasné, že to takhle bude pokračovat. A teď se na to podívej a představ si co zbyde, když takové členy budeš sčítat" Opravdu si neumím představit co zbyde, když budu ty členy sčítat, myslím, že se budu blížit víc a víc k nule ? Nevím jak bych měl tím prozkoumáním toho předpisu přijít na to jestli je řada geomtrická nebo aritmetická. Jak bych měl ten předpis zkoumat prosím
↑ Hansikii:
Znovu opakuju, není cílem zjistit, zda je řada geometrická nebo aritmetická. Tohle není ani jedna. Cílem je sestavit posloupnost částečných součtů atd. Takže pomaleji:
Co zbyde když to sečteš? Jak se to změní po přičtení dalšího členu? Co z toho plyne pro posloupnost částečných součtů?
↑ Hansikii:
Podívej se na to pořádně a zkus se zamyslet. Proč jsem tam asi obarvil některé ty členy? Proč se pořád ptám "co tam zbyde" a ne "kolik to vyjde"?
↑ Hansikii:
Ja tam vidím opačné znamienka - ty nie?
↑ Hansikii:
Že keď ich spočítaš tak vyjde 0.
Stránky: 1