Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2016 17:41

wariorpolni
Reputace:   

Dotaz k příkladu (krychle)

Ahoj,chci se zeptat , mám příklad: Vypočti povrch krychle, pokud znáš obsah úhlopříčného řezu $344 mm^{2}$. A ted otázka , v sešitě se použil vzorec $u=a\sqrt{2}\cdot a$ ( po dosazení se za u dalo 344 a normálně počítalo). V tabulkách mám ale vzorec pro úhlopříčku krychle $u=a\sqrt{3}$ ... jsem teda zmatený,proč nemůžu dát ten vzorec s odmocniou trojky a jak se příšlo tím pádem na ten vzorec $u=a\sqrt{2}\cdot a$ díky

#2 12. 01. 2016 17:52

Al1
Reputace:   542 

Re: Dotaz k příkladu (krychle)

↑ wariorpolni:

Zdravím,

úhlopříčným řezem krychle ABCDEFGH je např. obdélník ACGE s rozměry $a$ - velikost hrany AE a  $a\sqrt{2}$ - velikost úhlopříčky podstavy ABCD, tedy úhlopříčky čtverce ABCD. Obsah obdélníku ACGE je $S=a\cdot a\sqrt{2}$ - zde bych raději volil klasické značení obsahu S než užít u - tento symbol se užívá pro úhlopříčku.

Tělesovou úhlopříčku k výpočtu vůbec nepotřebuješ.

#3 12. 01. 2016 19:54

wariorpolni
Reputace:   

pořád tomu nerozumím ...  jak se přišlo že obsah obdélníku je vzorec $S=a\cdot a\sqrt{2}$ ? Když to rozříznu po úhlopříčce tak mám nějaký obdélník, proč ale $S=a\cdot a\sqrt{2}$ ? Nějak mi to nedochází,to odvozování vzorců nedávám :D

#4 12. 01. 2016 20:39

Al1
Reputace:   542 

↑ wariorpolni:

Obsah obdélníku přeci spočítáš tak, že vynásobíš dvě sousední strany. Obdélník se stranami a a b má obsah

$S=a\cdot b$

Obdélník se stranami $a$ a $a\sqrt{2}$ má obsah
$S=a\cdot a\sqrt{2}$

Zápatí