Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,chci se zeptat,jakým způsobem by se počítal tento typ příkladu , probíráme stereometrii a přesný příklad nemám,ale prý bude písemka z takových těch příkladů např.
Kolik cihel se vejde do zdi dlouhé xxx m , pokud má cihla rozměry xxx m
kolik můžeme nalit vody do barelu když tam je ponořená nádoba o objemu ....
zkrátka takové příklady,díval jsem se na internet,ale nenašel jsem přesné příklady,ale mohli by jste mi tady dát alespon nějaký a jak se příklad takového typu počítá ? Díky
↑ wariorpolni:
Príklady máš zadávať ty, alebo nie? Takto je to príliš všeobecné, nepresné a rozsiahle.
Zdravím,
↑ wariorpolni: upřesní, prosím, která tělesa jste probrali. Typ úloh může být takový:
(1) Do plné válcové nádrže vysoké 3.2 m s poloměrem podstavy 2.8 m vložíme těleso tvaru kvádru o rozměrech 1.6 m, 2 m, 0.7 m. Kolik litrů vody vyteče?
Místo válcové nádoby může být jiné těleso, u kterého uvažujeme vnitřní objem.
(2) Nádoba tvaru kvádru se čtvercovou podstavou a výškou 56 cm byla naplněna po okraj vodou. Do nádoby bylo ponořeno těleso a přitom z nádoby vyteklo 7,5 litru vody. Po vyjmutí tě
lesa z nádoby poklesla hladina vody v nádobě o 12 cm. Vypočtěte, kolik litrů vody zbylo v nádobě.
(3) Jáma tvaru čtyřbokého hranolu je hluboká 5,4 m s obdélníkovým dnem o stranách 1025 dm a 360 cm. Kolik m^3 zeminy je nutno vykopat? Kolika auty se tato zemina odveze, jestliže máme k dispozici auto s korbou ve tvaru kvádru s podstavou 20 m^2 a výškou 1m (předpokládáme, že zeminu odvážíme zarovnanou po okraj korby a hustota zeminy se přemístěním nemění)?
Jiná varianta dotazu - kolik 5tunových aut potřebujeme na odvoz, pokud hustota zeminy je 1300 kg/m^3.
(4) Kostkový cukr v balení 1 kg je v krabici s rozměry 20 cm, 12 cm a 5 cm.
a) Kolik kostek cukru s rozměry 2,5 cm, 2,5 cm a 1 cm se vejde do krabice?
b) Vypočítejte hmotnost jedné kostky.
Přesunu do Didaktiky, zda někdo nemá odkaz na větší sbírku (nebo vymyslí praktické úlohy), děkuji za náměty.
Stránky: 1