Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Bod B a kružnice k leží v téže polorovině určené přímkou p, bod B leží vně kružnice k.
Prosím o radu.
Při konstrukci jsem došla k bodu, kdy mám sestrojené společné tečny kružnic a převedené pomocí kruhové inverze na kružnice, ale stále nějak nevím co má být tím výsledkem, který mám zpět zobrazit, abych nalezla střed kružnice, která se dotýká bodu, kružnice a přímky.
Napadá mi udělat tu kruhovou inverzi se středem v bodě B. Tím se ti zobrazí jak přímka tak kružnice na kružnici.
K těmto kružnicím najdeš společnou tečnu. A pro zpětné inverzi bys měla získat kružnici dotýkající se včech třech oběktů. Pokud se nemýlím.
↑ spageka73:
K čemu je potřebuješ? Máš kružnici (přímku), máš střed a polomněr kruhové inverze. To by ti snad mělo stačit, ne?
Pokud ne, tak doporučuji nastudovat trochu teorie o kruhové inverzi. Líp ti to asi nedokážu vysvětlit.
Navíc, jen prostým spojením B s bodem dotyku invertovaného oběktu získáš průmět do dotyku s původní kružnicí/přímkou.