Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2016 23:20

spageka73
Zelenáč
Reputace:   

Apolloniova úloha BPK

Bod B a kružnice k leží v téže polorovině určené přímkou p, bod B leží vně kružnice k.
Prosím o radu.
Při konstrukci jsem došla k bodu, kdy mám sestrojené společné tečny kružnic a převedené pomocí kruhové inverze na kružnice, ale stále nějak nevím co má být tím výsledkem, který mám zpět zobrazit, abych nalezla střed kružnice, která se dotýká bodu, kružnice a přímky.

#2 24. 01. 2016 00:01

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: Apolloniova úloha BPK

Napadá mi udělat tu kruhovou inverzi se středem v bodě B. Tím se ti zobrazí jak přímka tak kružnice na kružnici.

K těmto kružnicím najdeš společnou tečnu. A pro zpětné inverzi bys měla získat kružnici dotýkající se včech třech oběktů. Pokud se nemýlím.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 24. 01. 2016 22:21

spageka73
Zelenáč
Reputace:   

A jak naleznu středy těch kružnic, které se dotýkají všech tři objektů?

#4 24. 01. 2016 23:09

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ spageka73:

K čemu je potřebuješ? Máš kružnici (přímku), máš střed a polomněr kruhové inverze. To by ti snad mělo stačit, ne?

Pokud ne, tak doporučuji nastudovat trochu teorie o kruhové inverzi. Líp ti to asi nedokážu vysvětlit.

Navíc, jen prostým spojením B s bodem dotyku invertovaného oběktu získáš průmět do dotyku s původní kružnicí/přímkou.

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí