Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

↑ Tommy98:
řešil bych takto
1) úpravou na středový tvar (nemusí být dotaženo do konce) upravit elipsu a najít střed
2) napsat OR přímky (tu už skoro máš)
3) dosadit do vzorce pro vzdálenost bodu od přímky
Děkuji, už na tom pracuju :) Máte někdo zkušenosti už se SCIO testy a myslíte si nebo dokonce víte, že vzorečky na podobné příklady vám dají? Nebo je očekáváno, že je známe z hlavy?
EDIT: Dozvěděl jsem se, že je to napsané parametrickým zápisem.. ten se da prý snadno převést na obecnou rovnici. Takže pokud sem pochopil správně, tak by to bylo
což by znamenalo, že
nebo
Pochopil jsem správně?
EDIT2: Vyšlo! Díky moc, za velice stručný, ale úžasný "tutorial" :D

↑ Tommy98:
No myslím si, že obecná rovnice je x-y=0
Důvod je ten, že z PR je směrový vektor (1;1) a k obecné rovnici potřebujeme vektor normálový, který je ke směrovému kolmý a to je (1;-1) tudíž musíme začít x-y+c=0 a dosazením bodu 1;1 vypočítat c, které bude 0.
To že vyšel výsledek bude asi náhoda :-)
Co se týká vzorců na SCIO, tak nevím.
↑ marnes:
Zdravím,
s prohlášením
úpravou na středový tvar (nemusí být dotaženo do konce) upravit elipsu a najít střed
bych byl opatrný. Aby bylo vůbec co počítat při hledání středu elipsy od přímky. Vždyť zadaná množina by vůbec nemusela být elipsa. Co třeba zadání
?

↑ Al1:
U tvého příkladu samozřejmě není.
Ale řešíme příklad od ↑ Tommy98:, ne? A tam to elipsa je. Nebo jsi to nepoznal?
marnes napsal(a):
A tam to elipsa je. Nebo jsi to nepoznal?
úpřímně jsem se zasmál, děkuji. No nic, myslím, že naše rady by měly přesahovat rámec jednoho příkladu.
Zkrátka já osobně bych úpravu rovnice dokončil, abych měl jistotu, že se skutečně jedná o elipsu. Toť vše.
Já se příznám a osobně bych nevěděl, jestli je to elipsa nebo kružnice. Marnes psal, že se to dá poznat, předpokládám, hned ze zadání a Al1, že i z vypočítaného vzorečku.
Mi ta elipsa vyšla: 
Takže jak bych to mohl poznat ze zadání a nebo potom z toho, co mi vyšlo?
Ještě bych chtěl požádat o vysvětlení těch směrových a normálových vektorů, jakto, že je (1;1)? Kolmost vím, o tu se stará skalární součin. Normálový vektor je vždycký kolmý na směrový?
↑ Tommy98:
Hezký materiál k prostudování ohledně určování typu kuželosečky z obecné rovnice bez metody" já to vidím z OR"
je zde

↑ Tommy98:
ano, rovnice je v pořádku. Elipsa by to nebyla, kdyby nešlo vytvořit na pravé straně jedničku a zároveň by obě znaménka na levé straně před výrazy nebyla kladná
např

K přímce. Z
vyčteme směrový vektor, což jsou koeficienty u parametru t
což je (1;1)
↑ Tommy98:
Ahoj.
Rovnici elipsy, jejíž osy jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami (a v AG na SŠ se, pokud vím, s jinými elipsami nepracuje),
lze ekvivalentními úpravami uvést na tvar
.
Z něj lze vyčíst střed elipsy (bod
) i délky polos:
je délka poloosy rovnoběžné se souř. osou
,
je délka poloosy rovnoběžné se souř. osou
.
Případ
dává kružnici o poloměru
.
↑ Rumburak:
Dala by se ta rovnice použít i na thaletovu kružnici? Pokud bych znal
a věděl, že to co mám počítat je kružnice, tak stačí za
i
napsat to samé číslo? Mám totiž příklad, kde je přímka p:
a ta protíná osy xy v bodech
. Kružnice opsaná trojúhelníku OAB má rovnici? Když sem si to nakreslil, tak mi vyšel pravoúhlý trojuhelník a ten má kružnicí opsanou se středem v půlce přepony.. tudíž už vím
a pokud sem to pochopil správně, tak už vím i
i 
↑ Tommy98:
Jistě, rada kolegy ↑ Rumburak: se na tvou situaci dá aplikovat.
Pro středovou rovnici kružnice je pak poněkud snažší dosazovat do rovnice ve tvaru ![kopírovat do textarea $(x-m)^{2}+(y-n)^{2}=r^{2}, S[m,n]$](/mathtex/a3/a365fc330aeed17a29064e6236cfc076.gif)
↑ Tommy98:
Za x a y nedosazuješ nic, dosazuješ za m a n souřadnice středu.
↑ Tommy98:
Střed úsečky AB se spočítá tak, že vezmeš aritmetický průměr x-ovoých souřadnic bodů A a B - to bude první souřadnice středu, a aritmetický průměr y-ových souřadnic bodů A a B - to bude druhá souřadnice středu![kopírovat do textarea $S_{AB}\left[\frac{x_{A}+x_{B}}{2}, \frac{y_{A}+y_{B}}{2}\right]$](/mathtex/f2/f26d03e18adcea76cb454fdb8603e8a9.gif)
↑ Tommy98:
Ide o pravouhlý trojuholník.
Hľadaný stred je stred Talesovej kružnice, teda stred AB.
↑ misaH:
Zdravím,
tuto skutečnost ↑ Tommy98: ví
Tommy98 napsal(a):
Dala by se ta rovnice použít i na thaletovu kružnici? ...tak mi vyšel pravoúhlý trojuhelník a ten má kružnicí opsanou se středem v půlce přepony.
:-)
Stránky: 1 2