Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, mám tu tento praktický príklad a chcem vedieť ako na to prísť, môžte ma nejako naviesť?
Výkon motora auta je 40kW. Koľko spáli na 100 km ak výhrevnosť paliva je 40 MJ/liter a
= 50%
Výhrevnosť paliva:
, kde m je hmotnosť paliva
Ahoj. Napadla ma nasledovná úvaha, ale neviem, či je správna.
Výhrevnosť je 40 MJ/liter. To je 0,011 MWh/liter, čo je 11 kWh/liter. Motor s výkonom 40 kW pri plnom zaťažení spotrebuje túto energiu za 11 kWh/40 kW = 0,275 hodiny. To je 990 sekúnd. To znamená, že pri plnom zaťažení spotrebuje motor 1 liter paliva s výhrevnosťou 11 kWh/liter za 990 sekúnd, pričom je predpoklad, že polovica energie sa premení na teplo a polovica na mechanický otáčavý pohyb. Ak motor pôjde nepretržite jednu hodinu a prejde za ňu dráhu 100 km, spotrebuje 3,636 litra paliva.

↑ creat: 1.Prečo sa premieňa J na Wh?
2. Ako vieš, že treba dať do pomeru zrovna tú výhrevnosť a výkon, - len podla toho že ti ostane čas asi nie že? alebo rozmýšlaš tak že ten výkon je práca za čas, práca sa koná vtedy keď sa dodáva energia - a tou je tá výhrevnosť
3. Ako si dostal, že za jednu hodinu spotrebuje 3,636 litra paliva.
Energiu môžeš vyjadriť v Jouloch alebo Wh. Napr. 100 kWh je 360000000 Joulov atď. A keďže výhrevnosť možno vyjadriť aj v kWh, tak som to využil.
V podstate áno.
Za 990s sekúnd spotrebuje 1 liter. Za 3 600 sekúnd 3,636 litra. Lineárny vzťah.
Opakujem, že nie som si istý, či je moja úvaha správna.
↑ creat:
Zdá se mi, že:
- převod na kWh je zbytečný, hned ze zadání je vidět, že za sekundu se musí z paliva uvolnit energie 80 kJ a tedy litr se spálí za 40 MJ/80 kJ sekund, tedy za 500 sekund. Ale proč ne.
- nikde ve výpočtu nevidím zohledněnu tu 50%-ní účinnost
- není mi úplně jasné jak zjistit spotřebu na 100 km, když nevíme rychlost auta
LukasM
Moja úvaha:
Ide o spotrebu nie účinnosť. Za predpokladu, že motor spotrebuje za 1 000 sekúnd 1 liter paliva, "nezáleží" na tom, koľko percent sa premení na pohyb a koľko na teplo.
Možno dokážeme vypočítať rýchlosť jednoducho. Máme dráhu 100 km, máme čas 1 h. To je cca. 27,7 m/s resp 100 km/h.
Ale zrejme tam budú chýbať ešte ďalšie údaje, lebo takto je to len na úrovni dohadov.
↑ creat:
Editoval jsem svůj první příspěvek, měl jsem tam také chybu. Ten "předpoklad" že za 1000 s se spotřebuje litr paliva tam není, to musíme spočítat kolik to bude. A těch 40 kW je výkon motoru, tedy pouze mechanický výkon na jeho hřídeli.
"Máme dráhu 100 km, máme čas 1 h"
To nemáme, v zadání nic o čase není.