Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 02. 2016 10:24

havlis
Zelenáč
Reputace:   

Plocha a úhel kruhové úseče z těžiště a poloměru

Ahoj.
Potřeboval bych vypočítat úhel a plochu kruhové úseče, když znám její těžiště a poloměr kruhu.
V tabulkách jsem našel vzorec pro souřadnici těžiště v závislosti na poloměru a úhlu, ale vzhldem k tomu, že jsem již nějakou tu dobu ze školy, neumím z toho dostat závislost úhlu na poloměru a souřadnici těžiště.

$e_{0} = \frac{4}{3} r \frac{sin^{3}\frac{\varphi}{2}}{\varphi -sin\varphi }$

Je tu někdo chytrý, kdo by to dokázal? A nebo to dokázal jinak?
Tedy spočítat to numericky za pomoci vba kodu v excelu umím, ale lepší by byl vzorec...

#2 19. 02. 2016 12:32 — Editoval jelena (19. 02. 2016 22:44)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Plocha a úhel kruhové úseče z těžiště a poloměru

Zdravím,

pokud jde o odvození z uvedeného vzorce ve tvaru $\varphi=f(e_0, r)$, tak to se nepodaří a nezbývá, než řešení najít numericky. Pokud jde o jiný způsob odvození, tak v souřadnici těžiště plošného tělesa konstantní hustoty potřebujeme obsah obrazce, jehož těžiště počítáme, zde je závislost obsahu na úhlu a na sin(úhlu) - běžný vzorec, který se používá. Ovšem existuji také odvozené vzorce, kde ani hodnota úhlu, ani jeho geometrických funkcí nejsou. V odkazu na závěr tabulky je také i vzorec pro výpočet těžiště bez užité úhlu, ale odvození rozměru tětivy a obsahu může také užití úhlu vyžadovat.

Zda by takovou kombinaci vzorců podařilo při odvození (str. 22 pdf, úloha T4) dosáhnout pouze goniometrické funkce ve výsledném vzorci a tedy i odvodit požadovaný úhel, to neřeknu. Spíš bych řekla, že jednotlivé rozměry mohou být opět propojeny odvozením přes úhel. Ale celé jsem nezkoušela odvozovat, snad se ozve i někdo chytrý :-)

Edit: oprava překlepů

Zápatí