Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Použila bych taylorův polynom a vyšlo by mi 2/15, ale taylorův polynom pro ten logaritmus jsem našla jen pro přirozený, ale když ho aplikuji na dekadický, tak mi vyjde výsledek jako mým spolužákům... nebo pokud je to špatně, tak neví, někdo, jak to jinak spočítat?
Ahoj, jak to je tedy normálně?
takto?
Nebo takto?
nebo úplně jinak?
Protože pokud jeden z těch dvou případů, tak ani v jednom nemá smysl uvažovat o nějakém limitění, protože logaritmus není definován na okolí -1, co po dosazení 0 do argumentu logaritmu vychází.
↑ Xainna:
Zadání podle obrázku je docela jinak, než kolegyně původně uvedla. I tak bych řekl, že je v něm překlep - že autor uvažoval přirozený logaritmus. Úprava např. Taylor a výsledek 2/15.
↑ Xainna:
No, já předpokládám že má být přirozený v podstatě jen proto, že v tom případě se výrazy (při rozvoji podle Taylora) hezky tak akorát ruší, krátí až k hezkému výsledku. Takže doufám, že to byl záměr autora.