Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám pravděpodobně pro vás triviální úlohu.
Částice se pohybuje po rovinné křivce konstantní rychlostí
. a současně se vzdaluje od pevného bodu O konstantní rychlostí
.
Popište trajektorii pohybu částice..
Myslel jsem, že rychlost se dá rozdělitv polárních souřadnicích na
a
, ale nevím přesně, jak pokračovat dál..
výsledek by měl být ![kopírovat do textarea $\sqrt[]{\frac{v_{0}^{2}}{v_{r}^{2}}-1}$](/mathtex/4f/4f08f1d39267bce2b30be0f25217cdec.gif)
↑ janusz:
Hezký den,
začnu od konce: Výsledek je určitě špatně. Když má být výsledkem popis dráhy hmotného bodu, těžko bude výsledkem číslo. Příkady jsou příklady od toho, aby nad nimi student přemýšlel. Tedy i správně plácnuté číslo, jestliže je jasné, že student neví, co znamená, představuje špatnou odpověď.
Nyní k vlastnímu příkladu. Doporučuji začít obrázkem:
Vlastně jsem si obecnou rychlost
rozdělil na dvě na sebe kolmé složky
a
. Když si spojím počátek s bodem O, je rychlost
rychlost vzdalování a
rychlost otáčení. Platí totiž, že obecný pohyb si můžu právě na tyto dvě složky rozložit.
Ze zadání, že
i
jsou co do velikosti konstantní, z toho lze vidět, že co do velikosti bude konstantní i rychlost
kolmá k
a také úhel
, který spolu svírají vektory
a
.
Protože je i rychlost otáčení
konstantní, je vlastně hledaný pohyb složením rovnoměrného přímočarého a otáčivého pohybu (zjevně nerovnoměrného).
Pro pohyb rovnoměrně otáčivý je klíčovým parametrem úhlová rychlost
, pro kterou platí (v absolutních hodnotách):
Protože
je ze zadání lineární funkce, u které si pro usnadnění života zvolím
, můžu po pár úpravách psát (rozhodně doporučuji si ty kroky rozepsat):
Tedy vlastně:
Vlastně tady je asi jedniná finta. Ze zadání totiž jasně vidím jen to, že platí:
Ale já potřebuji tangens. Tedy:
No ale protože jsem v intervalu
, můžu psát:
Tedy po dosazení a malé úpravě dostanu:
a po dosazení kosinu:
Tedy vidíš, že jde o rovnoměrně zrychlený otáčivý pohyb s konstatntním úhlovým zrychlením:
Pro popis dráhy by asi bylo lépe mít funkci úhlu
v polárních souřadnicích jako funkci času. Zároveň zopakuji i výraz pro vzdálenost od bodu O, aby byl výsledek v polárních souřadnicích na jednom místě. Čistě pro úplnost ještě doplním obecně nenulové počáteční podmínky:

(Vřele doporučuji si postup projet. Jednak z důvodů ryze didaktických a jednak jsem klidně mohl spáchat nějakou chybu.)
Stránky: 1