Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » trajektorie rovnoměrného pohybu po křivce (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 23. 02. 2016 08:23

janusz
Reputace:   

trajektorie rovnoměrného pohybu po křivce

Dobrý den,

mám pravděpodobně pro vás triviální úlohu.

Částice se pohybuje po rovinné křivce konstantní rychlostí $v_{0}$. a současně se vzdaluje od pevného bodu O konstantní rychlostí $v_{r}$.

Popište trajektorii pohybu částice..

Myslel jsem, že rychlost se dá rozdělitv polárních souřadnicích na $v_{r}$ a $v_{\varphi }$, ale nevím přesně, jak pokračovat dál..

výsledek by měl být $\sqrt[]{\frac{v_{0}^{2}}{v_{r}^{2}}-1}$

• (téma jako vyřešené označil(a) janusz)

#2 23. 02. 2016 14:49

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: trajektorie rovnoměrného pohybu po křivce

↑ janusz:
Hezký den,
začnu od konce: Výsledek je určitě špatně. Když má být výsledkem popis dráhy hmotného bodu, těžko bude výsledkem číslo. Příkady jsou příklady od toho, aby nad nimi student přemýšlel. Tedy i správně plácnuté číslo, jestliže je jasné, že student neví, co znamená, představuje špatnou odpověď.

Nyní k vlastnímu příkladu. Doporučuji začít obrázkem:
http://s13.postimg.org/i83y7krkn/vektory.gif

Vlastně jsem si obecnou rychlost $\vec{v_0}$ rozdělil na dvě na sebe kolmé složky $\vec{v_r}$ a $\vec{v_n}$. Když si spojím počátek s bodem O, je rychlost $\vec{v_r}$ rychlost vzdalování a $\vec{v_n}$ rychlost otáčení. Platí totiž, že obecný pohyb si můžu právě na tyto dvě složky rozložit.

Ze zadání, že $v_r$ i $v_0$ jsou co do velikosti konstantní, z toho lze vidět, že co do velikosti bude konstantní i rychlost $v_n$ kolmá k $v_r$ a také úhel $alpha$, který spolu svírají vektory $\vec{v_0}$ a $\vec{v_r}$.

Protože je i rychlost otáčení $v_n$ konstantní, je vlastně hledaný pohyb složením rovnoměrného přímočarého a otáčivého pohybu (zjevně nerovnoměrného).

Pro pohyb rovnoměrně otáčivý je klíčovým parametrem úhlová rychlost $\omega$, pro kterou platí (v absolutních hodnotách):
$\omega = \frac{r(t)}{v_n(t)}$

Protože $r(t)$ je ze zadání lineární funkce, u které si pro usnadnění života zvolím $r(0)=0$, můžu po pár úpravách psát (rozhodně doporučuji si ty kroky rozepsat):
$\omega = t \, \frac{v_n}{v_r}$

Tedy vlastně:
$\omega = t \, \tg\alpha$

Vlastně tady je asi jedniná finta. Ze zadání totiž jasně vidím jen to, že platí:
$\cos\aplha = \frac{v_r}{v_0}$

Ale já potřebuji tangens. Tedy:
$\tg\alpha = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}$

No ale protože jsem v intervalu $<0,\pi/2>$, můžu psát:
$\sin \alpha = \sqrt{\sin^2 \alpha} = \sqrt{1-\cos^2 \alpha}$

Tedy po dosazení a malé úpravě dostanu:
$\omega = t \sqrt{\frac{1}{\cos^2 \alpha} - 1 \,}$

a po dosazení kosinu:
$\omega = t \sqrt{\frac{v_0^2}{v_r^2} - 1 \,}$

Tedy vidíš, že jde o rovnoměrně zrychlený otáčivý pohyb s konstatntním úhlovým zrychlením:
$\varepsilon = \sqrt{\frac{v_0^2}{v_r^2} - 1 \,}$

Pro popis dráhy by asi bylo lépe mít funkci úhlu $\varphi$ v polárních souřadnicích jako funkci času. Zároveň zopakuji i výraz pro vzdálenost od bodu O, aby byl výsledek v polárních souřadnicích na jednom místě. Čistě pro úplnost ještě doplním obecně nenulové počáteční podmínky:

$\varphi(t) = \frac{1}{2} t^2 \sqrt{\frac{v_0^2}{v_r^2} - 1 \,} + \omega(0) + \varphi(0)$
$r(t) = v_0t + r(0)$

(Vřele doporučuji si postup projet. Jednak z důvodů ryze didaktických a jednak jsem klidně mohl spáchat nějakou chybu.)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 29. 02. 2016 23:39

janusz
Reputace:   

Re: trajektorie rovnoměrného pohybu po křivce

OK, děkuji za podrobné vysvětlení

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » trajektorie rovnoměrného pohybu po křivce (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí