Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Marvin23:
předpokládám, že rozděluješ obsah
bude platit
neměl by být problém vypočítat 
↑ zdenek1:
Ano ano jedná se o obsah.
Děkuji Vám za znázornění a i za konečný výsledek. X už není problém dopočítat, ale chtěl bych se zeptat jakým způsobem jste k tomu dospěl. Nějak se v tom vzorečku ztrácím.
Každopádně děkuji za ochotu.
↑ Marvin23:
vzoreček pro obsah lichoběžníka najdeš třeba tady
↑ zdenek1:
A nešlo by to také udělat přes střední příčku lichoběžníka? Přeci jen je ten lichoběžník rovnoramenný a tudíž ty postranní pomyslný trojúhelníky jsou stejný.
↑ Marvin23:
Ahoj.
Přímku, která daný lichoběžník rozdělí na dva obrazce, jejichž obsahy jsou v předepsaném poměru, lze vést
v libovolném směru (a pro každý takový směr má úloha dvě řešení). V úloze by mělo být zadáno, který směr
je požadován, jinak by to byla úloha spíše pro stupeň VŠ. U středoškolské úlohy lze očekávat, že dělící přímka
bude buďto kolmá k základně nebo s ní rovnoběžná, ovšem střední příčka nutně vyjít nemusí.
↑ Rumburak:
směr dělicí čáry je v zadání v příspěvku #1$ :-)
↑ zdenek1:
Máš pravdu, nějak jsem to přehlédl.
EDIT.
Už si vzpomínám - chybně jsem interpretoval zmínku o střední příčce v příspěvku 5.
Zřejmě jsem autora dotazu podcenil, za což se mu omlouvám. :-)
A ještě se chci zeptat, zda by to nešlo zjistit takto:
přeci jen máme rovnoramenný trojúhelník se stejnými obsahy
de facto ten první trojúhelník znázorňuje jak by to mělo vypadat a co mám spočítat (x, y)
↑ Marvin23:
Ahoj.
Tvému poslednímu dozatu příliš nerozumím.
Který rovnoramenný trojúhelník máš ny mysli? (Zakreslen není žádný. )
Co je to "rovnoramenný trojúhelník (jednotné číslo) se stejnými obsahy (množné číslo)" ?
Základem matematiky a matematického myšlení je přesné vyjadřoívání .
Jako argument funkce, jejíž hodnotou je poměr obsahů obrazců vznikých rozdělením lichoběžníka,
bych doporučoval spíše proměnnou x než y (viz Tvůj předposlení obrázek). Dopředu není totiž zřejmé,
že by dělící přímka musela procházet obdélníkem a ne některým "postranním" trojúhelníkem.
↑ Lovet:
Riešené pred 4 rokmi... :-)
Myslím, že Cheop vyrátal x alebo y z predchádzajúcich vzťahov alebo obrázkov...
Použil Geogebru na narysovanie.
A ty tomu vzťahu od Zdenka nerozumieš?
Ten jeho obrázok je myslím úplne jasný...
Cheop sa ti ale ozve, predpokladám.
↑ Lovet:
A ktorý výraz ti robí problém?
Napravo je predsa obsah celého lichobežníka, naľavo obsah pravouhlého lichobežníka so základňami
a
, výška ktorého je
.
Ak sa má obsah lichobežníka rozdeliť v pomere 2:3, možno si ho predstaviť zložený z piatich rovnakých dielikov, pričom 2 sú vľavo od hľadanej kolmice a zvyšné tri vpravo.
Dvojdielikový obsah teda tvorí 2 pätiny z celého obsahu, čo je vlastne tá rovnica od Zdenka.