Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2009 10:55 — Editoval evulka.nov (26. 05. 2009 10:56)

evulka.nov
Reputace:   

řada s ln

ahojte. mám řadu, kdy mám opět určit OK, OAK.
$\sum_{n=1}^{00} (ln^{(n+1)}) \cdot (x+1)$

mám jen jakýsi postup, kde má jen napsáno:
-1 < q < 1
-1 < ln (x+1) < 1
ln e^(-1) < x+1 < ln e
1/e < x+1 < e
(1/e)-1 < x < e-1 a tedy IK = OAK = OK = (1/e-1;e-1).

to bych docela chápala, ale co nechápu, jak jsem došla k tomu, že to tak budu počítat... asi mi chybí ty první kroky, které nevím... poradíte mi někdo prosím prosím...

#2 26. 05. 2009 15:04 — Editoval lukaszh (26. 05. 2009 15:04)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: řada s ln

↑ evulka.nov:
Nepíš prosím toto $\ln\cdot x$, čo by znamenalo to isté ako $(\;)^2\cdot x$ ak chápeš o čom hovorím. To x alebo (x+1) znamená argument tej funkcie. To patrí k nej a popisuje to jej vlastnosti. Symbol krát tam nemá opodstatnenie a je nezmyselný. Pod funkciou môžeš chápať aj $\rm{obsah}\,:\;\mathbb{R}^+\times\mathbb{R}^+\to\mathbb{R}^+\,,\;\rm{obsah}(a,b)=a\cdot b$. Chcem tým len povedať, že obsah, ln, sin sú názvy funkcií a to čo je v zátvorke ich bližšie charakterizuje. Ako by si potom chápala toto $\rm{obsah}\cdot(a,b)$ alebo $\rm{obsah}+(a,b)$? Myslím, že v tomto tkvie tvoj problém, ak nie tak v čom inom.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 26. 05. 2009 17:07

evulka.nov
Reputace:   

↑ lukaszh:
tak místo toho kritizování, jak co mám a nemám psát, tak pokud to chápeš, tak si to tu mohl napsat a poradit a ne kritizovat...

#4 26. 05. 2009 20:03

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Nasledovné je len, ak máš náladu. Ak ju nemáš, tak radšej čítaj iné príspevky, lebo ťa zbytočne rozčúlim. Nasledovné nerieši tvoj problém a ja riešiť tvoj problém, po tvojej spovedi, nemám chuť.

evulka.nov napsal(a):

tak místo toho kritizování,

To nebola kritika, ale usmernenie.

evulka.nov napsal(a):

pokud to chápeš,

Ja ťa chápem a chápem aj to, že v tom máš hokej.

evulka.nov napsal(a):

mohl napsat a poradit a ne kritizovat...

Poradiť niekomu, kto nemá ani bledomodrý šajn o funkciách je ťažko. Na to, aby si niečo pochopila, mala by si vedieť aspoň o čom sa točí. Ten môj predchádzajúci príspevok mal mať náučný a pochopiteľný charakter, čo funkcia je. Ak si vtedy mala nervy, tak nepochybujem, že si v ňom našla kritiku, i keď to tým smerom absolútne nebolo mierené. Ak ti však ten príspevok nepomohol k riešeniu tej úlohy, tak vidím problém v stredoškolských základoch. Pretože zistiť, že niečo je geometrický rad s kvocientom ln(x), a určiť kedy geometrický rad konverguje sa preberá na strednej škole. Až na to, že namiesto stredoškolského $q^n$ je $\(\ln\arctan\sin\cos\exp x\)^n$.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí