Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte. mám řadu, kdy mám opět určit OK, OAK. 
mám jen jakýsi postup, kde má jen napsáno:
-1 < q < 1
-1 < ln (x+1) < 1
ln e^(-1) < x+1 < ln e
1/e < x+1 < e
(1/e)-1 < x < e-1 a tedy IK = OAK = OK = (1/e-1;e-1).
to bych docela chápala, ale co nechápu, jak jsem došla k tomu, že to tak budu počítat... asi mi chybí ty první kroky, které nevím... poradíte mi někdo prosím prosím...
↑ evulka.nov:
Nepíš prosím toto
, čo by znamenalo to isté ako
ak chápeš o čom hovorím. To x alebo (x+1) znamená argument tej funkcie. To patrí k nej a popisuje to jej vlastnosti. Symbol krát tam nemá opodstatnenie a je nezmyselný. Pod funkciou môžeš chápať aj
. Chcem tým len povedať, že obsah, ln, sin sú názvy funkcií a to čo je v zátvorke ich bližšie charakterizuje. Ako by si potom chápala toto
alebo
? Myslím, že v tomto tkvie tvoj problém, ak nie tak v čom inom.
↑ lukaszh:
tak místo toho kritizování, jak co mám a nemám psát, tak pokud to chápeš, tak si to tu mohl napsat a poradit a ne kritizovat...
Nasledovné je len, ak máš náladu. Ak ju nemáš, tak radšej čítaj iné príspevky, lebo ťa zbytočne rozčúlim. Nasledovné nerieši tvoj problém a ja riešiť tvoj problém, po tvojej spovedi, nemám chuť.
evulka.nov napsal(a):
tak místo toho kritizování,
To nebola kritika, ale usmernenie.
evulka.nov napsal(a):
pokud to chápeš,
Ja ťa chápem a chápem aj to, že v tom máš hokej.
evulka.nov napsal(a):
mohl napsat a poradit a ne kritizovat...
Poradiť niekomu, kto nemá ani bledomodrý šajn o funkciách je ťažko. Na to, aby si niečo pochopila, mala by si vedieť aspoň o čom sa točí. Ten môj predchádzajúci príspevok mal mať náučný a pochopiteľný charakter, čo funkcia je. Ak si vtedy mala nervy, tak nepochybujem, že si v ňom našla kritiku, i keď to tým smerom absolútne nebolo mierené. Ak ti však ten príspevok nepomohol k riešeniu tej úlohy, tak vidím problém v stredoškolských základoch. Pretože zistiť, že niečo je geometrický rad s kvocientom ln(x), a určiť kedy geometrický rad konverguje sa preberá na strednej škole. Až na to, že namiesto stredoškolského
je
.