Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 03. 2016 17:21

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

Normalny Zeemanov jav

Dobry den, Mam hamiltonian vodikoveho aotmu v magnetickom poli v tvaru $\hat{H}=\frac{(\hat{\vec{p}}+e \vec{A})^2}{2 m_e}-e \phi$
kde
$(\hat{\vec{P}}+e\vec{A})^2 = -{\hbar}^2 \triangle -i e \hbar \hspace{1 mm}div \vec{A}-2i e \hbar \vec{A} \nabla +e^2 {\vec{A}}^2$
a
$\vec{A} = \frac{B}{2}(-y, x, 0)$
pre slabe pole ale kvadraticky clen $e^2 {\vec{A}}^2$ zanedbavame a dostaneme ze zmena energie sposobena magnetickym polom je dana
$\Delta E = m B {\mu}_B  \hspace{2 cm} , m = -l,...,l$
a ja sa chcem spytat ze do akych hodnot magnetickej indukcie mozeme ten kvadraticky clen v hamiltonianu zanedbat ? pretoze chcem pracovat s magnetickou indukciou v radu tisicoch tesla a neviem ci mozem ten zjednoduseny vzorec pouzit skusal som ist nato tak ze ked vezmem ${\vec{A}}^2$ tak clen $(-y,x,0)^2$ je umerny cca $10^{-20}$ a $B^2$ je umerne cca $10^6$ cize ten clen je stale umerny cca $10^{-14}$ co je strasne maly prispevok ale vobec som si tym neni isty, a dalsia otazka moze niekde vo vesmire napr pri magnetaru vzniknut magneticka indukcia v radu tisicoch tesla ?

Zápatí