Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer všem.
Mám zadanou funkci
.
Vyřešil jsem definiční obor, že jsou všechny čísla R kromě 1. Pak jsem zjistil, že funkce není lichá ani sudá, ale nevím jak to zapsat.
Mám vypočtené i první i druhé derivace.
a druhá derivace je
. Zde jsem skončil. Prosím o další nakopnutí.
Děkuji
↑ Flaky:Třeba mi nejde do hlavy proč funkce není suda ani lichá. Limity pro 1 a -1 jsem našel, že vyjdou
a
Neumím najít asymptotu bez směrnice a se směrnicí. Vypočítal jsem inflexní bod, který vyšel 0,5. Nevím jak třeba zjistit konvexnost a konkávnost.
Prostě bych potřeboval vidět nějaký postup.
↑ mulder:
Zdravím,
fce sudá má graf souměrný podle osy y, nebo-li ve dvou opačných x je stejná fukční hodnota - předpisy funkce pro x a (-x) jsou stejné .
Je jasné, že musí být souměrný i samotný definiční obor funkce - když vyloučím x=1, musím vyloučit i x=-1.
Pro fci lichou platí podobné: fce lichá má graf souměrný podle bodu [0;0], nebo-li ve dvou opačných x je i opačná fukční hodnota - předpisy funkce pro x a (-x) jsou opačné .
Je jasné, že musí být souměrný i samotný definiční obor funkce - když vyloučím x=1, musím vyloučit i x=-1.
Protože zde je
, rovnou řekneme, že fce není ani sudá ani lichá.
↑ Al1:Tak dejme tomu, že lichost a sudost mám hotovou. Sice mi to moc nepomohlo, ale budiž. Takže když vyjde R kromě jakéhokoliv čísla, tak vždy funkce nebude lichá ani sudá?
Jak najít třeba asymptoty bez směrnice a se směrnicí, lokální extrém, konvexnost, konkávnost? První i druhé derivace mám správně?
mulder napsal(a):
Takže když vyjde R kromě jakéhokoliv čísla, tak vždy funkce nebude lichá ani sudá?
Nikoli, pokud
, pak musíme řešit 
mulder napsal(a):
První i druhé derivace mám správně?
ano
Asymptota bez směrnice existuje v bodě nespojistosti tehdy, když v něm existuje aspoň jedna nevlastní jednostranná limita.
Atd. vše potřebné k nastudování je např.zde
↑ mulder:
Ok, tak spočítej jednostranné limity

Možná, že jsi je již počítal (?), jen jsi chybně popsal, co počítáš
mulder napsal(a):
Limity pro 1 a -1 jsem našel, že vyjdou
a
Asymptota bez směrnice existuje v bodě nespojistosti - zde x=1 - tehdy, když v něm existuje aspoň jedna nevlastní jednostranná limita.
Stránky: 1