Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, mám zde další příkládek:
zadání:
úpravou dostanu:
při odstranění logaritmů a roznásobení závorek dostávám opravdu dlouhý mnohočlen, ze kterého není vidět výsledek
napadla mě ještě jedna cesta a to vytknout 
dostanu:
z toho vyjde krásný diskriminant, ale špatné výsledky, je vůbec takovéhle úprava povolená?
Jak mám prosím postupovat?
S pozdravem, Octavianus

↑ Elisa:
jak můžu převést na
když tam mám neznámé?

↑ Elisa:
to ano, takže jsem zapomněl na nulu v levé straně rovnice, ale co pravá strana rovnice, při roznásobení dostávám dlouhý mnohočlen, nevím si s ním vůbec rady

↑ Elisa:
aha, takže celou rovnici poté odmocním, výborně, díky

↑ Elisa:
no jo, ale tím dostaneme pouze jeden výsledek a to z diskriminantu ten je roven:
ale co druhý výsledek - výsledek
?

↑ Elisa:
tak až teď jsem to spolehlivě pobral, zase tam bylo skryto něco co mi uniká, no jo cvičení dělá mistra

↑ gadgetka:
takhle ti tam ale bude chybět jedno řešení

↑ Elisa:
výsledky jsou dva a to:

Tak ještě jedno řešení, zaveď substituci:
↑ Octavianus:
Zdravím,
reaguji na tvůj přípěvek #7
Octavianus napsal(a):
aha, takže celou rovnici poté odmocním
To není správná úvaha. ↑ Elisa: ti doporučila využít rozkladu na součin, což není totéž jako odmocnění!!

REKAPITULACE:
zadání:
převedení na logaritmi
odstraněním logaritmů dostanu:
úpravou na čtverec:![kopírovat do textarea $[(x-2) . (x-4) - 1].[(x-2) . (x-4) +1]= 0$](/mathtex/2e/2e86c12e8666e1f67fab344654eeac55.gif)
výpočtem dostanu:
otázka zní, kdy se jednotlivé součiny budou rovnat nule? Počítám tedy diskriminanty
pro první rovnici my vyjdou výsledky:
3
pro druhou potom:
z podmínek pro rovnici vyplývá že 
výsledky jsou tedy dva a to