Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2016 22:59

Xainna
Reputace:   

Zaokrouhlování výsledků a měření odchylek

Potřebovala bych prosím pomoc se zápisem výsledku měření a se zaokrouhlováním do protokolu. Když jsem např. měřila dvakrát periodu, tak, že 10T=18,75s (1. měření) a 10T=18,70s(2. měření), tak když počítám směrodatnou odchylku jedné periody, tak do toho vzorečku dávám nezaokrouhleně, že první a druhé měření mi vyšlo 1,875 a 1,870 a zaokrouhlím to na dvě desetinná místa až po výpočtu té odchylky, nebo do toho vzorečku dám 1,88 a 1,87? V prvním případě mi totiž ta odchylka vychází 0,003 přibližně, což je moc malé číslo, vzhledem k tomu, že zaokrouhluji na dvě desetinná místa, nebo mám všechno zaokrouhlovat radši na setiny? díky

#2 22. 03. 2016 23:39

nekromance
Reputace:   

Re: Zaokrouhlování výsledků a měření odchylek

Rozhodně bys neměla zaokrouhlovat.

#3 22. 03. 2016 23:51 — Editoval DanDan (22. 03. 2016 23:53)

DanDan
Pozice: student
Reputace:   

je lepší  to zapsat na setiny

#4 23. 03. 2016 02:54

Indie
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   

Zaokruhlovat by si pri vyhodnocovani  nemala, mala by si brat skutocne namerane hodnoty. Zaokruhlis az konecny vysledok podla toho, ako ti vyjde odchylka.

#5 23. 03. 2016 13:48

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Xainna:
Ahoj,
počítat směrodatnou odchylku ze dvou hodnot je trochu nešťastné, pokud to není nezbytně nutné, rozhodně bych to nedělal.
Jinak platí to, co již napsali kolegové výše: Rozhodně nezaokrouhluj dříve, než je to nezbytně třeba. A to platí naprosto obecně. Zaokrouhlováním ztrácíš část informace a proto je třeba si rozmyslet, kdy je toto opodstatněné. To je například v průběhu výpočtu, kdy se dostáváš na počet číslic neuchopitelný použitou technikou (málo míst na kalkulačce) a pak při prezentaci výsledku, kdy máš buď zadán počet platných číslic, nebo ti vyjde nejistota výsledku, tu zaokrouhlíš na jednu platnou číslici a podle toho zaokrouhlíš i vlastní výsledek. Tři místa zvládneš v pohodě udržet i na papíře.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí