Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych prosím pomoc se zápisem výsledku měření a se zaokrouhlováním do protokolu. Když jsem např. měřila dvakrát periodu, tak, že 10T=18,75s (1. měření) a 10T=18,70s(2. měření), tak když počítám směrodatnou odchylku jedné periody, tak do toho vzorečku dávám nezaokrouhleně, že první a druhé měření mi vyšlo 1,875 a 1,870 a zaokrouhlím to na dvě desetinná místa až po výpočtu té odchylky, nebo do toho vzorečku dám 1,88 a 1,87? V prvním případě mi totiž ta odchylka vychází 0,003 přibližně, což je moc malé číslo, vzhledem k tomu, že zaokrouhluji na dvě desetinná místa, nebo mám všechno zaokrouhlovat radši na setiny? díky
Rozhodně bys neměla zaokrouhlovat.
↑ Xainna:
Ahoj,
počítat směrodatnou odchylku ze dvou hodnot je trochu nešťastné, pokud to není nezbytně nutné, rozhodně bych to nedělal.
Jinak platí to, co již napsali kolegové výše: Rozhodně nezaokrouhluj dříve, než je to nezbytně třeba. A to platí naprosto obecně. Zaokrouhlováním ztrácíš část informace a proto je třeba si rozmyslet, kdy je toto opodstatněné. To je například v průběhu výpočtu, kdy se dostáváš na počet číslic neuchopitelný použitou technikou (málo míst na kalkulačce) a pak při prezentaci výsledku, kdy máš buď zadán počet platných číslic, nebo ti vyjde nejistota výsledku, tu zaokrouhlíš na jednu platnou číslici a podle toho zaokrouhlíš i vlastní výsledek. Tři místa zvládneš v pohodě udržet i na papíře.