Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2016 22:59

Xainna
Reputace:   

Zaokrouhlování výsledků a měření odchylek

Potřebovala bych prosím pomoc se zápisem výsledku měření a se zaokrouhlováním do protokolu. Když jsem např. měřila dvakrát periodu, tak, že 10T=18,75s (1. měření) a 10T=18,70s(2. měření), tak když počítám směrodatnou odchylku jedné periody, tak do toho vzorečku dávám nezaokrouhleně, že první a druhé měření mi vyšlo 1,875 a 1,870 a zaokrouhlím to na dvě desetinná místa až po výpočtu té odchylky, nebo do toho vzorečku dám 1,88 a 1,87? V prvním případě mi totiž ta odchylka vychází 0,003 přibližně, což je moc malé číslo, vzhledem k tomu, že zaokrouhluji na dvě desetinná místa, nebo mám všechno zaokrouhlovat radši na setiny? díky

#2 22. 03. 2016 23:39

nekromance
Reputace:   

Re: Zaokrouhlování výsledků a měření odchylek

Rozhodně bys neměla zaokrouhlovat.

#3 22. 03. 2016 23:51 — Editoval DanDan (22. 03. 2016 23:53)

DanDan
Pozice: student
Reputace:   

je lepší  to zapsat na setiny

#4 23. 03. 2016 02:54

Indie
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   

Zaokruhlovat by si pri vyhodnocovani  nemala, mala by si brat skutocne namerane hodnoty. Zaokruhlis az konecny vysledok podla toho, ako ti vyjde odchylka.

#5 23. 03. 2016 13:48

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Xainna:
Ahoj,
počítat směrodatnou odchylku ze dvou hodnot je trochu nešťastné, pokud to není nezbytně nutné, rozhodně bych to nedělal.
Jinak platí to, co již napsali kolegové výše: Rozhodně nezaokrouhluj dříve, než je to nezbytně třeba. A to platí naprosto obecně. Zaokrouhlováním ztrácíš část informace a proto je třeba si rozmyslet, kdy je toto opodstatněné. To je například v průběhu výpočtu, kdy se dostáváš na počet číslic neuchopitelný použitou technikou (málo míst na kalkulačce) a pak při prezentaci výsledku, kdy máš buď zadán počet platných číslic, nebo ti vyjde nejistota výsledku, tu zaokrouhlíš na jednu platnou číslici a podle toho zaokrouhlíš i vlastní výsledek. Tři místa zvládneš v pohodě udržet i na papíře.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí