Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 03. 2016 20:11

ebabuli
Reputace:   

příklady z genetiky :)

Ahoj :)
sekci biologie jsem nenašla tak jdu do chemir:)
je tady nějaká chytrá hlavička co by mě navedla jak mám počítat :) děkuji

Zjednodušeně můžeme říci, že skvrnitá srst modelového druhu morčat je podmíněna

přítomností dominantní alely jednoho genu. Frekvence dominantní alely v populaci

těchto morčat je 30%. Vypočítejte, kolik procent morčat je v daném znaku

homozygotně recesivní, a tudíž žádné skvrny na srsti nemá.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 27. 03. 2016 22:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: příklady z genetiky :)

Zdravím,

v úvodním tématu sekce píší, že biologie je u kolegy Peta8 :-) našla jsi?

Tento typ úlohy jsem rozebírala zde. Můžeš se ještě podrobněji podívat na H-W zákon pro panmiktickou populaci. Je všemu rozumět a dokončíš výpočet? Děkuji.

#3 27. 03. 2016 22:25

ebabuli
Reputace:   

Našla jsem pouze, že biologie je na jiném vebu a ten je bohužel skoro nefunkční. :( Takže to mámm příště napsat kam? A k příkladu takže p je 30% což by mělo znamena že q je 70% protože q+p má být rovno 1 tedy 100%. Ale to je moc jednoduché :-/

#4 27. 03. 2016 22:35

jelena
Jelena

↑ ebabuli:

děkuji, ohledně toho webu u kolegy Peta8 jsem jen testovala, jak se čte úvodní téma.

K úloze: p=30% říká, že se alela A vyskytuje (je dominantní), potom Tvůj dopočet q=70% říká, že alela a (recesivní) se vyskytuje u 70% populace, ovšem co znamená, že je "homozygotní recesivní", jak se zapisuje kombinace jeho znaků? Pokračuj, ještě, prosím.

#5 27. 03. 2016 22:51

ebabuli
Reputace:   

já jsem ztracená :-/ našla jsem tedy  že pokud mám vyhledat počet homozygot recesivních mám počítat qxq.... z toho příkladu co byl poslán co byl vyřešen to chápu ale přes procenta nevím jak se dopočítat :-/

#6 27. 03. 2016 23:17

jelena
Jelena

↑ ebabuli:

pokud používáš vztah p+q=1, potom zde p, q je vyjádřeno v dílech (p=0,3, q=0,7). Pro % bys musela mít třeba P+Q=100, ale to nebude používat, jen rovnou převáděj: výskyt v populaci 30% zapíšeš p=0,3.
Kombinaci znaku zapisujeme:
AA - dominantní homozygot
Aa - dominantní heterozygot (takový se objevuje "dvojnásobně", jako Aa nebo jako aA)
aa - recesivní homozygot.

Tedy výskyt aa se objeví, pokud s pravděpodobnosti 0,7 má první a a zároveň s pravděpodobnosti 0,7 má v kombinaci také druhé a, proto celková pravděpodobnost, že takové morče bude je 0,7*0,7=0,49 (nebo 49% v populaci). Je tomu rozumět?

#7 27. 03. 2016 23:23

ebabuli
Reputace:   

ahhhhaaaaaaa jo mi nedošlo že 30% ze 100% je 0,3 :D jo super to už chápu :) a k těm tématům, kam mám tedy vkládat témata z biologie? :) ještě jsem trošku kouslá u 2 příkladů :)

#8 27. 03. 2016 23:38

jelena
Jelena

↑ ebabuli:

:-) pokud se opět zasekneš u převodu % na díly, tak asi do ZŠ. Jinak vkládej tady, do Chemie, ale až zítra se podívám.

Zápatí