Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :)
sekci biologie jsem nenašla tak jdu do chemir:)
je tady nějaká chytrá hlavička co by mě navedla jak mám počítat :) děkuji
Zjednodušeně můžeme říci, že skvrnitá srst modelového druhu morčat je podmíněna
přítomností dominantní alely jednoho genu. Frekvence dominantní alely v populaci
těchto morčat je 30%. Vypočítejte, kolik procent morčat je v daném znaku
homozygotně recesivní, a tudíž žádné skvrny na srsti nemá.
Zdravím,
v úvodním tématu sekce píší, že biologie je u kolegy Peta8 :-) našla jsi?
Tento typ úlohy jsem rozebírala zde. Můžeš se ještě podrobněji podívat na H-W zákon pro panmiktickou populaci. Je všemu rozumět a dokončíš výpočet? Děkuji.
Našla jsem pouze, že biologie je na jiném vebu a ten je bohužel skoro nefunkční. :( Takže to mámm příště napsat kam? A k příkladu takže p je 30% což by mělo znamena že q je 70% protože q+p má být rovno 1 tedy 100%. Ale to je moc jednoduché :-/
↑ ebabuli:
děkuji, ohledně toho webu u kolegy Peta8 jsem jen testovala, jak se čte úvodní téma.
K úloze: p=30% říká, že se alela A vyskytuje (je dominantní), potom Tvůj dopočet q=70% říká, že alela a (recesivní) se vyskytuje u 70% populace, ovšem co znamená, že je "homozygotní recesivní", jak se zapisuje kombinace jeho znaků? Pokračuj, ještě, prosím.
↑ ebabuli:
pokud používáš vztah p+q=1, potom zde p, q je vyjádřeno v dílech (p=0,3, q=0,7). Pro % bys musela mít třeba P+Q=100, ale to nebude používat, jen rovnou převáděj: výskyt v populaci 30% zapíšeš p=0,3.
Kombinaci znaku zapisujeme:
AA - dominantní homozygot
Aa - dominantní heterozygot (takový se objevuje "dvojnásobně", jako Aa nebo jako aA)
aa - recesivní homozygot.
Tedy výskyt aa se objeví, pokud s pravděpodobnosti 0,7 má první a a zároveň s pravděpodobnosti 0,7 má v kombinaci také druhé a, proto celková pravděpodobnost, že takové morče bude je 0,7*0,7=0,49 (nebo 49% v populaci). Je tomu rozumět?
↑ ebabuli:
:-) pokud se opět zasekneš u převodu % na díly, tak asi do ZŠ. Jinak vkládej tady, do Chemie, ale až zítra se podívám.