Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poslední dny koukám na lin. algebru a mám v tom nehorázný binčus.. Bohužel jsem nikdy názorný příklad nenašel, pouze jeden, kde zadané vektory v M zapisovali jako řádky matice..
Mám tedy příklad Určete nějakou bázi B a dimenzi M. Je zde
M=[(2 5 4 2), (0 1 -2 3). (2 1 0 1),(4 2 4 2)] (Tyto vektory jsou zadané jako sloupce..)
Já jsem to řešil tak, že jsem si jednotlivé vektory dal jako sloupce do matice a eliminioval, převedl do řádkově odstupňovaného tvaru. Došel jsem k tomuto výsledku. 
Tudíž bázové vektory budou b1 (5 0 0 0) b2 ( 1 -14/5 0 0) ... b4.
Dimenze, jelikož má každý vektor 4 prvky bude 4. Je můj postup správný? A co kdyby mne někdy vyšlo třeba 3 vektory, každý o čtyřech prvcích. Řešení by neexistovalo? Mnohokrát děkuji.
Ahoj,
dimenze nějakého vektorového podprostoru je počet lineárně nezávislých vektorů tvořící bází tohoto podprostoru.
Dimenze není 4, protože každý vektor má 4 prvky, ale proto, protože posloupnost tvých vektorů je lineárně nezávislá a tedy tvoří bázi daného prostoru. Pokud se dimenze podprostoru
shoduje s dimenzí prostoru
pak se jedná o celý prostor
.
Tvoje čtyři vektory tedy tvoří bází prostoru 
Tedy, pokud-li si to dám dohromady.
Dimenze - počet lineárně nezávislých vektorů.
Jak prostor, tak podprostor mohou mít každý svojí bázi.
Nejvíce obecná je dimenze - ta určuje kolik vektorů minimálně potřebujeme na popis jednoho bodu v daném prostoru.
Dále báze - což je množina lineárně nezávislých vektorů, jsou to samotné vektory jež generují celý prostor. Jsou to vektory s nimiž generuji další vektory v prostoru.
Prostor - je to množina všech vektorů, které můžu z daných bázových vektorů poskládat. Spadají sem tedy nejen vektory báze, ale i veškeré vektory jež můžu vytvořit za pomocí vektorů bázových a za pomocí násobku reálných čísel. - Je to teoreticky vzato lineární obal.
Podprostor - podmnožina vektorového prostoru. Jsou to vektory, jež byly nějakým způsobem vyselektovány z prostoru. Jejich báze, pokud bych jí spočítal, se může lišit. Například v mém příkladě jsem počítal bázi podprostoru.
A co se týče určení báze, na příkladu výše, je můj postup správný?
Ahoj ↑ G.Jord:,
Treba upresnit priestor v ktorim pracujes, Asi tu ide o <M>? Cize asi o priestor generovany tvojimi vektormi tak v tomto cviceni mas viacej kriterii ktore mozes pouzit.
( ale treba aspon citovat pouzitu vlasnost!)
V tvojom pripade si mohol povedat, ze vies ze maticu a jej transpozovana maju rovnaku hodnost a preto.....
Alebo nejakej ine kriterium, napr. Ze determinant vytvoreny danymy 4 vektormy je nenulovovy preto ....
↑ Freedy:,
Povedal si podstatne, ale pozor!
V poslednej vete je lepsie povedat , ze ... tvoria tebou urrcenom poradi jednu bazu.... ( vsak v tomto priestore mas nekonecne vela moznosti vybrat jednu jeho bazu...)