Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2016 14:41

G.Jord
Zelenáč
Reputace:   

Báze a určení báze

Ahoj, poslední dny koukám na lin. algebru a mám v tom nehorázný binčus.. Bohužel jsem nikdy názorný příklad nenašel, pouze jeden, kde zadané vektory v M zapisovali jako řádky matice..

Mám tedy příklad Určete nějakou bázi B a dimenzi M. Je zde
M=[(2 5 4 2), (0 1 -2 3). (2 1 0 1),(4 2 4 2)] (Tyto vektory jsou zadané jako sloupce..)
Já jsem to řešil tak, že jsem si jednotlivé vektory dal jako sloupce do matice a eliminioval, převedl do řádkově odstupňovaného tvaru. Došel jsem k tomuto výsledku.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/68613_matice.png

Tudíž bázové vektory budou b1 (5 0 0 0) b2 ( 1 -14/5 0 0) ... b4.
Dimenze, jelikož má každý vektor 4 prvky bude 4. Je můj postup správný? A co kdyby mne někdy vyšlo třeba 3 vektory, každý o čtyřech prvcích. Řešení by neexistovalo? Mnohokrát děkuji.

#2 28. 03. 2016 15:04

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Báze a určení báze

Ahoj,

dimenze nějakého vektorového podprostoru je počet lineárně nezávislých vektorů tvořící bází tohoto podprostoru.
Dimenze není 4, protože každý vektor má 4 prvky, ale proto, protože posloupnost tvých vektorů je lineárně nezávislá a tedy tvoří bázi daného prostoru. Pokud se dimenze podprostoru $W\le V$ shoduje s dimenzí prostoru $V$ pak se jedná o celý prostor $V$.
Tvoje čtyři vektory tedy tvoří bází prostoru $\mathbb{R}^4$

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 28. 03. 2016 15:46 — Editoval G.Jord (28. 03. 2016 16:06)

G.Jord
Zelenáč
Reputace:   

Tedy, pokud-li si to dám dohromady.
Dimenze - počet lineárně nezávislých vektorů.
Jak prostor, tak podprostor mohou mít každý svojí bázi.

Nejvíce obecná je dimenze - ta určuje kolik vektorů minimálně potřebujeme na popis jednoho bodu v daném prostoru.

Dále báze - což je množina lineárně nezávislých vektorů, jsou to samotné vektory jež generují celý prostor. Jsou to vektory s nimiž generuji další vektory v prostoru.

Prostor - je to množina všech vektorů, které můžu z daných bázových vektorů poskládat. Spadají sem tedy nejen vektory báze, ale i veškeré vektory jež můžu vytvořit za pomocí vektorů bázových a za pomocí násobku reálných čísel. - Je to teoreticky vzato lineární obal.

Podprostor - podmnožina vektorového prostoru. Jsou to vektory, jež byly nějakým způsobem vyselektovány z prostoru. Jejich báze, pokud bych jí spočítal, se může lišit. Například v mém příkladě jsem počítal bázi podprostoru.

A co se týče určení báze, na příkladu výše, je můj postup správný?

#4 28. 03. 2016 17:06

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ G.Jord:,
Treba upresnit priestor v ktorim pracujes, Asi tu ide o <M>? Cize  asi  o priestor generovany tvojimi vektormi tak v tomto cviceni mas viacej kriterii ktore mozes pouzit. 
( ale treba aspon citovat pouzitu vlasnost!)
V tvojom pripade si mohol povedat, ze vies ze maticu a jej transpozovana maju rovnaku hodnost a preto.....
Alebo nejakej ine kriterium, napr. Ze determinant vytvoreny danymy 4 vektormy je nenulovovy preto ....

↑ Freedy:,
Povedal si podstatne, ale pozor!
V poslednej vete je lepsie povedat , ze ... tvoria tebou urrcenom poradi  jednu bazu.... ( vsak v tomto priestore mas nekonecne vela moznosti  vybrat jednu jeho bazu...)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 28. 03. 2016 19:14

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

↑ vanok:
ano... je těžké vystihnout to podstatné, když to je naprosto zřejmé... -.-

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

Zápatí