Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2016 22:21

Pepé2
Zelenáč
Reputace:   

Ortogonální doplněk

Ahoj, vůbec nemohu přijít jak na to... Mám určit nějákou bázi a dimenzi M ortogonální doplněk..

Vyřešil jsem matici, získal 2 bázové vektory. Pochopil jsem to tak, že tyto vektory dám do řádků, a řeším kdy jsou rovny nule. Jenže mám méně řádků než neznámých, tudíž budu využívat parametry ne?  Mohu poté tento úkol splnit tak, že si za parametr dosadím hodnotu a tím určím nějákou bázi a dimenzi?

#2 04. 04. 2016 08:56

DanDan
Pozice: student
Reputace:   

Re: Ortogonální doplněk

Zdravím,

Ano, budeš používat parametry, ale za parametry nedosazuj hodnoty! Je třeba vyřešit homogenní soustavu rovnic. Když budeš mít třeba řešení x1=t, x2=-2t+s x3=0 x4=s pak řešení <(1,-2,0,0),(0,1,0,1)> což je lineární obal. Tato množina, jak si všimneš je lineárně nezávislá a řeší soustavu homogenních rovnic, takže když ji zpětně dosadíš, vyjdou ti samé nuly. Ale za parametry si nemůžeš náhodně vybírat čísla, jen při kontrole. To v tý závorce je ten doplněk, protože na to, aby vektory byly na sebe kolmé, musí jejich skalární součin být roven nule.

Zápatí