Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám následující zadání: https://gyazo.com/29d466baf82dc73fc3184e42e219f989
a vůbec nevím, jak se u tohoto typu příkladu postupuje. Chyběl jsem na toto cvičení a blíží se zápočet. Mohl byste prosím někdo napsat řešení, popřípadě třeba odkaz na podobný příklad? Nic jsem nenašel. Děkuji :-)
Ahoj, kazde linearni zobrazeni mezi aritmetickymi vektory lze popsat matici. Rovnez bys mohl overit jednotlive podminky pro lin. zobrazeni.
Co se tyce ostatniho, zobrazeni je proste, pokud ma kazdy vektor z Im A prave jeden vzor. To se da urcit napriklad z regularity matice A... Atd.
↑ nous3k:
Zdravím, pokud VŮBEC nevíš a blíží se zápočet doporučil bych podívat se na jednotlivé definice a věty přímo s tím související- Lineární zobrazení, matice lineárního zobrazení v bázích, jádro a hodnost zobrazení, druhá věta o dimenzi, věta o vztahu jádra a prostoty zobrazení.
Přeci jen načrtnu, jak by si měl zhruba postupovat, alespoň u některých bodů.
1) Rozhodnout, jestli je zobrazení lineární, znamená ověřit linearitu tohoto zobrazení. Tedy musí platit dvě věci:
a) homogenita: 
b) aditivita:
Konkrétně pro tebe :
a 
2) Matice lineárního zobrazení - tam opravdu vyčteš všechno z definice.
3) Zase - definice jádra zobrazení:
pozn: 
Protože tvoje zobrazení L zobrazuje
slovy: zobrazení L "bere" vektory z R^3 a vrací taktéž vektory z R^3.
Dimenze jádra : viz 2. věta o dimenzi např.
4) Věta(o prostotě a jádra zobrazení) říká, že pokud
pak je L prosté. Nebo taky pokud hodnost L
se rovná dimenzi prostoru, ze kterého zobrazení L "bere" vektory, tak je zobrazení L prosté.