Pokud to dokážeš vyjádřit například jako odmocninu z přirozeného čísla, které není druhou mocninou přirozeného čísla, pak víš, že ta odmocnina bude iracionální číslo. Pak můžeš používat taková pravidla jako že
- součin a součet racionálních čísel je opět racionální číslo
- součin racionálního čísla různého od nuly a iracionálního čísla je iracionální číslo
- součet racionálního čísla a iracionálního čísla je iracionální číslo
...
Ukázat, že číslo je racionální, může být relativně snadné - stačí upravovat a upravovat a pokusit se např. těch odmocnin zbavit.
Ukázat, že číslo není racionální, vyžaduje důkaz, protože pouze fakt, že se mi po nějakém upravování nepodaří zbavit třeba právě těch odmocnin, nic neznamená. Takový důkaz se může například (uvážlivě) opírat o znalosti typu že odmocnina ze dvou není racionální.
Obecnou metodu lze jen těžko hledat. Můžeme třeba hledat tzv. minimální polynom zadaného čísla nad racionálními čísly (tiše předpokládám, že se nebavíme o číslech transcendentních a najít polynom, kterého je algebraické reálné číslo kořenem, je relativně snadné - pak už jen takový polynom můžeme faktorizovat). Je to ale trošku mimo SŠ.
Možná by nebylo od věci, kdybys uvedla nějaký příklad, ať můžeme posoudit, s jak složitými příklady máme tu čest. :-)
↑ musixx: já jsem se pokoušela ten příklad napsat,ale nejde mi to pomocí těch zkratek... Dělám učitelství pro 1. stupeň,takže to asi nic moc těžkýho nebude...Zkusím to napsat normálně tak jak to čtu, snad to pochopíš :-). odmocnina z 252+ odmocnina ze 180 lomeno domocnina ze 7 + odmocnina z 5
↑ kamilka86: Tak to je pripad 1: staci upravovat (napisu hodne podrobne):
.
EDIT: Tedy jde samozrejme o cislo racionalni.
↑ musixx:díky moc, podle toho se mi podařilo spočítat stejným způsobem ještě dav příklady...Mohla bych ještě otravovat s jedním, se kterým si nevím rady...asi to bude něco podobnýho, jenom nevim jak tam ty mocniny mám upravit...odmocnina z 50 - odmocnina z 98 + odmocnina ze 32

↑ gadgetka:
Já nevím jak to děláš, že mě vždy o nějakou tu sekundičku předběhneš.
↑ kamilka86: Staci jen tzv. castecne odmocnit - stejne jako v predchozich prikladech. Rekl bych, ze na zaklade nich bys to mela byt schopna spocitat:
, coz je iracionalni podle druheho "pravidla" od ↑ BrozekP:.