Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, potřebovala bych pomoct s tímto příkladem:
(meze nahoře je nekonečno)
Bylo mi zde řečeno, že to mohu počítat jako integrál neurčitý a až na konci dosadit meze. Neurčitý integrál mi vyšel
ale výsledek po dosazení mezí má být 1/4 a to mi nevychází.. prosím o pomoc
Ako si prišla na ten neurčitý Integrál?
Po jeho zderivovaní má vyjsť zadanie...

↑ misaH: no dělala jsem to pomocí per partes....u=x, u'=1,
v'= 
a pak jen dosazovala...
Zdravím,
↑ marketa0007777: pokud jsem správně opravila Tvůj zápis, nejde o integrál určitý, ale nevlastní (mezikrok integrování má nějaké chyby, nejspíš si počítala použitím per partes a něco vynechala - používáš na krokovou kontrolu MAW?). To ještě překontroluj + se zaměř na teorii okolo nevlastních integrálů. Toto
že to mohu počítat jako integrál neurčitý a až na konci dosadit meze
platit nebude. Měli jste nevlastní integrály? Děkuji.

↑ jelena: ve škole to prolítli hrozně rychle... a někdo tady na fóru už mi jednou radil, že při takovém zadání integrálu, kde mám horní a dolní mez, stačí vypočítat neurčitý a na konci to do nej dosadit..
↑ marketa0007777:
:-) přeci nemůžeš studovat dle "jedna paní povídala" (i kdybyste prolétli hodně rychle, tak musíte mít k předmětu všechny materiály, minimálně ve formě odkazu na doporučenou literaturu - máš, prosím, odkaz na stránku předmětu?). Samotný integrál ještě opravuj, pokud jsi zvolila
,
, potom máš
a máš najít
.
Ale k problému ohledně mezí projdi, prosím, váš materiál a najdi v něm nevlastní integrály (něco takového).

↑ jelena: myslela jsem, že při integrování s e je to stejné jako zadání.
máme nějaké doporučené učebnice, to jsou všechny materiály.. potřebuju to pochopit do pondělí, tak na shánění učebnic už je bohužel pozdě
↑ marketa0007777:
v zápisu
máš ale (-2x) v exponentu, tedy při integrování ještě můžeš použit "drobnou" substituci 
potřebuju to pochopit do pondělí, tak na shánění učebnic už je bohužel pozdě
asi bohužel.
ahoj ↑ marketa0007777:,
K integrování bohužel nelze přijít v sobotu s tím, že ho pochopím do neděle. A už vůbec ne tak, že zadám jeden příklad na nějaké fórum...

↑ Eratosthenes:. Já se to ucim už déle, ale některé příklady mi prostě nevychází