Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, důkazy jsem nikdy extra neměla v oblibě, ale aspoň malá nápověda: když rozložíš
, dostaneš
, což můžeš také napsat jako
, první tři členy jsou vlastně tři po sobě jdoucí čísla, zároveň musí být n ≠ 0, -1, 1, jinak by neměl výraz smysl, takže jednou trojicí čísel by byly 2, 3, 4, což svědčí o tom, že dělitelnost 4 je potvrzená...
Zdravím,
pokud 4/n^4-n^2 značí "4 dělí výraz (n^4-n^2) pro každé přirozené n, potom není problém s vyloučením hodnot 0, -1, 1 (první dvě nejsou v přirozených číslech, pro 1 máme 0/4). Potom rozklad
obsahuje pro každé
dvě sudá a dvě lichá čísla, dvě sudá čísla zajišťuji dělitelnost 4. Pro n=1 nastává 0/4.
↑ keramball: je požadavek důkazu indukci? Děkuji.
↑ keramball: také děkuji. Indukci bys použil stejné odůvodnění, opět v rozkladu budou 2 sudé a 2 liché členy pro každé přirozené n.
Aby nedošlo k nedorozumění v zápisu: Tvůj zápis
4/n^4-n^2
čtu jako předpis pro dělitelnost, "4 dělí (je dělitelem) výrazu (n^4-n^2) pro každé přirozené n". Můj zápis 0/4 je obyčejný zlomek
, který vznikne při dosazení
do předpisu
, čímž jsem jen chtěla ukázat, že n=0, -1, 1 nejsou problémem a 4 je dělitelem zadaného výrazu také pro n=1.