Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
chcem sa opýtať na nasledovný príklad.
Máme kocku, ktorou hádžeme 12krát. Aká je pravdepodobnosť, že padne každé z čísel 1-6.
Moje riešenie: "Vyberieme si" jednu šesticu, kde to padne, teda mám možností.Na ostatných môže padnúť hocičo, takže celkový počet priaznivých prípadov je
. Počet všetkých prípadov je
.Teda pravdepodobnosť by mala byť
, čo je po úprave
. Je moja úvaha správna ?
Ďakujem.
Edit:Teraz mi napadlo, že som tam ešte chcel dať pred to , pretože tie 6tice môžem vybrať práve toľkými spôsobmi.
↑ vytautas:
Řekl bych, že není správně.
Na výpočet počtu příznivých případů doporučuju PIE.
↑ zdenek1:
a prečo to nie je správne ? A v akom zmysle je PIE ? Z tých čísel to nevidím.
ďakujem.
↑ vytautas:
správně to není ze dvou důvodů.
a) píšeš "vyberu jednu šestici". Jenže tu šestici můžeš vybrat způsoby. A to neděláš.
b) I kdybys to udělal, tak to bude špatně.
Představ si, že jsi vybral první šestici a dal na ní čísla 1 2 3 4 5 6. Na druhé šestici děláš všechny variace, to znamená, že je mezi nimi i variace 1 2 3 4 5 6.
A nyní vybereš poslední šestici a opět na ni dáš čísla 1 2 3 4 5 6. Pak děláš všechny variace na první šestici, a mezi nimi je i variace 1 2 3 4 5 6.
To znamená, že tuto situaci počítáš dvakrát. A máš problém, protože některé situace počítáš vícekrát, a některé ne.
PIE
vyberu kolik čísel chybí (to jsou ta kombinační čísla) a pak spočítám všechny variace ze zbylých čísel.