Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky,
potřebuji trošku helfnout s úlohou na vektory.
Př.: V rovině je dán trojúhelník PQR, P=[-1;-1], Q=[1;-6], R=[1;3] a určete jeho obsah.
Velikost stran trojúhelníka si vypočtu podle velikosti jednotlivých vektorů a vyšlo mi:
PQ=(2;-7), QR=(0;9), RP=(-2;-2).
Velikosti pak: PQ=
, QR=9, RP=
Problém je s tím obsahem. Nemůžeme mít kalkulačku a potřebuji přijít na obsah trojúhelníka. Když si budu počítat výšku vyjde mi dost hrůza už ten úhel, pomocí, kterého ji počítám, takže tady bez kalkulačky nehnu a přes Heronův vzorec už vůbec.
Neznáte nějaký jednodušší postup pro výpočet, kde si vystačím s tužkou a papírem??
Díky

↑ qwjeta:
Když si to dáš do kartézské soustavy souřadnic pak budeš vidět,
že výška na stranu RQ = 2 čili obsah bude:
PS: Ověřeno výpočtem obsahu přes Heronův vzorec.
Obrázek:

↑ qwjeta:
Ono obrázek u těchto typů příkladů bývá základ.
Když si ten obrázek nakreslíš, tak délky stran nemusíš ani počítat přes vektory,
ale stačí ti k tomu Pythagorova věta. (I když vlastně výpočet délky vektoru je také věta starého Pythagora)
PS : Mezi námi Tvůj výpočet délek stran byl ze 2/3 špatně.
Já to vidím tak, že toto je úloha na vektorový součin… Libovolné dva vektory vektorově vynásobím a polovina velikosti výsledného vektoru je hledaný obsah.