Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Prosím Vás, jak postupovat při výpočtu příkladu č. 5? Směrové derivace?
Jednoduše zderivuji funkci podle x a y, ale co mi uvádí (45°, 45°)?
Tehdy, co jsem to počítal, jsem myslel, že to je 45° toho cotg(x,y), ale on říkal, že ne!
Jak tedy po derivaci funkce cotg(x,y) pokračovat?
Děkuji
Čo znamená smer určený dvoma uhlamy? (To je naozaj otázka nikdy som to nevidel)
Derivácia v smere je definovaná ako
kde
sú súradnice smerového vektora(t.j. súradnice koncového bodu pri umistení do počiatku)
No to se právě ptám. Tohle jsme vůbec nebrali, prostě napsal dva tři příklady každý jiného typu a nazdar...
Jak mám tedy pokračovat, co kde dosazuji a co kde počítám? Díky
Co tedy 45° převádím to nějak, co to znamená a co s tím dělat? Děkuji
Zdravím,
↑ jarrro: jsme s kolegou již tuto otázku (vč. možné definice, že směrové cos + odkazy na teorii) řešili (to ani není pro Tebe, ale připomínka pro autora tématu).
↑ DavidMath: používej, prosím, odkazy na témata, kde máš něco stejného rozpracováno, děkuji.
Jojo, to by sedělo :-)
Jinak mohu dotaz? Nyní počítám to, co máme v sešitě, tedy stejný příklad. Nechápal jsem to ani tehdy, ale vždy mi učitel tvrdil, že to, co je v sešitě je správně a moje tvrzení je špatně.
Zasílám scan konkrétního příkladu, dotaz se týče tohoto:
Pokud do derivací podle x a podle y dosadím požadovaný bod H (Pí/2; 1)
Tak proč u dosazení do derivace podle x vychází -pí/2? Když dosadím, mělo by přeci vyjít -1, ne? I wolfram alpha mi to spočítal jako -1.
Co se týče dosazení do derivace podle y, tam už výsledek sedí, tedy -1!
Proč mi učitel tvrdí a proč to v sešitě máme tak, jak on tvrdí, že je výsledek takový? Proč? ;) děkuji
↑ DavidMath:
nemůžeš mít jen přehozené souřadnice pro bod F přímo v zadání? Že má být (1, pi/2)? jinak také nic nevidím.
↑ DavidMath:
bohužel :-(
Co se týče dosazení do derivace podle y, tam už výsledek sedí, tedy -1!
tam má být výsledek
(fajfka u červené (-1) není dobře).
↑ DavidMath:
třeba jen nějaká nepozornost, pokud si s úlohou víš rady, tak správné řešení určitě učitel po společném rozboru určitě uzná. Nebo naopak uznáš Ty, že jsi chyboval.
Toto řešení, co máš na scanu, je zmatečné (ale v konečném výsledku se to nepozná, která složka derivace byla přehozena, tedy jen podle konečného výsledku nejde udělat závěr).
Já si pamatuji, že tehdy jsem napsal výsledky opačně, tedy jak mají být, a on mi řekl že dosazení do derivace podle x má vyjít -pí/2 a u dosazení derivace podle y má vyjít -1! Přitom já to měl naopak, tedy správně, jak jsme tady řešili.
I přesto řekl, že to mám blbě. Tak nevím!
↑ DavidMath: to už nedopátráme, vyřeš celou úlohu komplet a od začátku, to se zkontroluje a to je všechno, co se dá podniknout. Pokud nastane obdobná situace, že dle Tebe správné řešení bude označené za chybné, věřím, že učitel bude vstřícný s Tebou úlohu opět projít.