Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nerozumiem tomu. Mám tu jednoduchý príklad, ktorý sa snažím vyriešiť tak ako si myslím, že sa to robí(a nevychádza mi to).
Chcem nájsť vzorec pre n-tý člen postupnosti(no neviem sa dokopať ani ku vytvárajúcej funkcii);
Nech f(x) je vytvárajúca funkcia,
pre k>=2 by malo platiť f(x)-x.f(x)-3=0
Pre prvý člen to dáva 1-3=-2
Čiže f(x)-x.f(x)-3=-2
f(x)-x.f(x)=1
(1-x)f(x)=1
f(x)=1/(1-x) - evidentne blbost
Problém cítim u tej mínus trojky v druhom riadku, ale neviem čo s ňou
↑ roman_jan: Toto je sice posloupnost zadaná rekurentně, má lineární koeficienty, tedy připadá v úvahu poměrně obecná metoda, jak najít explicitní vzorec. Ale na druhou stranu jde též o posloupnost aritmetickou (indexovanou od nuly) s prvním členem 1 a diferencí 3. Tedy
pro
.
No dobre dobre, ale tento príklad po mne nikto nechce, ide mi o všeobecný postup riešenia podobných úloh a sem som hodil najjednoduchší príklad aký ma napadol, aby som na ňom demonštroval svoj postup a aby mi niekto vysvetlil ktorá časť postupu je zle.

f(x)=a_0+a_1x+a_2x^2+a_3x^3+...
xf(x)= a_0x+a_1x^2+a_2x^3+...
odečtením f(x)-xf(x)=a_0+3(x+x^2+x^3+...)
užitím vzorce pro součet geometrické řady
, po dosazení za a_0 a úpravě
.
O správnosti se můžeš přesvědčit zde: http://www45.wolframalpha.com/input/?i= … %2F(1-x)^2
↑ roman_jan:
Pokusím se ukázat postup pomocí vytvořující funkce f. Pro |x| < h <= 1 a vhodné zatím neznámé h > 0
(ještě nevíme, zda takové h vůbec existuje) zkusíme položit
,
tedy
, 
,
.
Všechny řady ve výpočtu mají poloměr konvergence 1 , takže postup je korektní pro h = 1.
EDIT: kolega Kondr byl rychlejší - jo ten TEX ...