Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, tak se nejak prokousavam tim, co uz jsem davno zapomel - takze se ucim znovu a narazil jsem na jeden priklad, ktery bych potr. vysvetlit.
Umim jakz takz resit jednoduche gon. rce kde je sin, cos, tg, cotg.
Nyni jsem narazil na priklad, ktery jeste resit neumim muzete mi sim poradit postup?
Je tam obsazen sin a cos a ja nevim, jak postupovat.
Dekuji Honza
Zadani rce:
sinx + cosx = -1
pokud resis rovnice, kde jsou siny i kosiny, tak je nejvhodnejsi nahradit jednu funkci, napriklad kosinus pomoci funkce sinus, napriklad pomoci
, tedy
a dosadis zpet do puvodni rovnice, takze mame
. pak to trochu poskladat, umocnit a dal to vede na kvadratickou rci, ze ktere pak uz dostanes vysledek, ale to uz si zkus sam :) a nezapomen, ze umocneni neni ekvivalentni uprava!
hans_ napsal(a):
Zdravim, tak se nejak prokousavam tim, co uz jsem davno zapomel - takze se ucim znovu a narazil jsem na jeden priklad, ktery bych potr. vysvetlit.
Umim jakz takz resit jednoduche gon. rce kde je sin, cos, tg, cotg.
Nyni jsem narazil na priklad, ktery jeste resit neumim muzete mi sim poradit postup?
Je tam obsazen sin a cos a ja nevim, jak postupovat.
Dekuji Honza
Zadani rce:
sinx + cosx = -1
Asi by to šlo i úvahou na jednotkové kružnici. Mylsím že odsud jde vidět že jedna z funkcí musí být mínus jedna a druhá nula. Hrubý odhad... Vychází to tak?

A nezapomenout provést zkoušku, rovnice sin 2x = 0 má 2-krát více řešení než zadaná.
Stránky: 1