Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Dostal jsem se do úzkých co se týče jednoho příkladu.
To, co mi dělá problém je zejména to zadání přímky p2 rovnicí s parametrem. Ve škole jsem se s tím nesetkal a narovinu nemám páru jak to řešit. Podobný příklad mě může za pár hodin potkat u přijmaček tak bych rád věděl, jak na něj.
Předem díky,
V.

↑ vaanha:
Řešení Mariana je samozřejmě správně, jen doplním terminologii. Dvě přímky v rovině jsou kolmé, když jejich normálové vektory jsou na sebe kolmé. To nastane právě tehdy, když jejich skalární součin je roven nule.
↑ vaanha:
To je pravda, ale v ulohe sa vlastne nepytaju na presnu hodnotu, ale iba, ze do ktoreho intervalu patri tato hodnota. Cislo 3/2 = 1,5 lezi medzi cislami 0 a 2, teda patri do intervalu (b).
Dovod takehoto zadania ulohy je podla mojho nazoru taky, ze keby bolo zadanych 5 konkretnych cisel tak student by si mohol po jednom tie parametre dosadit a zistit ci priamky kolme su alebo nie, nejakym naucenym algoritmom. Tato uloha toto neumoznuje a studenta donuti naozaj hodnotu parametra m vypocitat, teda vyzaduje trochu vyssiu mieru abstrakcie, ktora mierne zvysuje narocnost ulohy.
Ale v ziadnom pripade sa nenechaj zastrasit, drzim palce na prijimackach :)