Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
já se omlouvám že s tímto vůbec obtěžuju, ale já prostě nemužu pochopit zápis tříd ekvivalence
řekněme že mam množinu A={2,3,9,18} a relaci xRy | kdy y "je dělitelem" x tudíž existují 2 třídy ekvivalence je a není dělitelem a když budu chtít vypsat množinu třídy ekvivalence pro 3 tak co to R[3] pak teda jakoby značí? znamená to že do té množiny patří všechny prvky které jsou dělitelem tří nebo pro které je trojka dělitelem?
problem bude v tom, ze uvazovana relace neni ekvivalence....

↑ kowtnaak:Rozdíl není relace, ale operace, větě "relace by platila pro sudá čísla" nerozumím. Pokud jei to myslel takto: xRy <=> 2|x-y, pak by byly třídy ekvivalence {3,9}=R[3]=R[9] a {2,18}=R[2]=R[18]. Tvůj dotaz je poněkud nesmyslný, protože relace je symetrická, takže je zápisy 3Rx a xR3 jsou ekvivalentní. Teď jen doufám, že jsem dobře pochopil značení -- R[3] má být třída vzhledem k R obsahující trojku? (U nás se to značí
, ach ta standardizace ...)
jooo napsal sem to naprd no. myslel jsem že x y jsou v relaci pokud x-y je sudé číslo.. ale jestli to chápu tak když se napíše r[3] tak je hloupost řešit který z těch prvků to byl protože vypíšu v obou případech stejnou množinu právě kvůli vlastnostem ekvivalence jako relace... ? tak?

↑ kowtnaak:Jo, přesně tak. Je jedno, jakého reprezentanta zvolíš.