Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřeboval bych pomoct (postup) jak zderivovat lagrangeův interpolační polynom (potřebuji postup i výsledný vzoreček, který pak budu programovat - to už je ale sranda :D )
lagrangeuv int. polyn.
rozepsane...
a na anglicke wiki jsem našel výsledný zderivovaný vzorec, ke kterému bych potřeboval postup a nějak nevím moc kde začít (nevím jak derivovat když je tam suma a součin suma
- nevím jak se tomu správně říká :D, základní derivace zvládám )
předem díky za rady :)
Ahoj ↑ Pauli31:,
Vsimni si ze tvoj
je sucin k clenov prveho stupna, ktorych derivacia je 1.
A derivacia sucinu je tak sucet vytvoreny z
kde je vzdy vynechany jeden clen z citatela.
Po malej uprave mas tvoj vzorec.
Pripominam. Napr. (f.g.h)'=f'.g.h+f.g'.h+ f.g.h' a podobne pre dlhsie suciny. .....
díky :) derivaci jsem pochopil i spočetl, ted ji mám naimplementovanou v C++, není důležité... ale pokud se
bude rovnat
tak dělím nulou. Co s tím ? znamena to že v tom bodě
není derivace ? => pak zrejme ve vsech bodech na kterych jsem delal interpolaci nespoctu derivaci ? - nebo na to jdu špatně ? (sorry občas mi to trvá než mi to dojde)
Ahoj ↑ Pauli31:,
Napis si konkretny pripad, napr. pre tri styri body...
A si uvedomis ze bon vyraz je len formalny zapis aby sa to dalo jednoducho zapisat.
V skutocnosti po vynasobeni.... ta zlomkova cast zmyzne. ( ide o polynom)....(pisem ze ide o formalny zapis aby si nestracal cas z obormy definicie, ktore su tam take fantomy)
Stránky: 1