Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám množinu {1, 2, ..., 1000} a na ni urcit
. Dale mam urcit kolik trid ekvivalence ma dana relace.
Myslim, ze ve tride jsou vsechny mocnicy 2, v dalsi tride cisla delitelna 6 a pak vsechny zbyla cisla ve sve samostatne tride. Uvedu priklad meho uvazovani: pro zjednoduseni mejme mnozinu {5, 7}, podminka logaritmu je splnenana ve tridach R[5]={5}, R[7]={7}. Ale R[x]={5, 7} nelze, protoze 
Kdyz jsem o tom diskutoval se spoluzaky, bylo mi bylo vysvetleno, ze ve tride jsou vsechny prvky ze kterych lze kombinaci vytvorit dvojci tak, aby logaritmus vracel stejnou hodnotu. Napr. R[0]={5, 7} proto, ze 5/5=1 a 7/7=1 tedy logaritmus vraci cele cislo (0).
Podle me je to nesmysl, ale vydesilo me to, tak se radeji ptam jestli je ma uvaha spravna a skutecne ma relace 826 trid ekvivalence. Nebo podle druhe moznosti reseni ma 19 trid (logaritmus muze nabyvat prave 19 hodnot).
Dekuji za objasneni.
Ahoj ↑ TrunksAbraham:.
Mala otazka, co mozes povedat o 5 a 10 , vsak vies, ze 10/5 =2 a tak....

↑ vanok:
Pravda, na tutu moznost jsem nemysle. Pak se takova cisla zaradi do dalsi tridy.
Vsak to znamena, ze 10, 5 su v tej istej triede a su tam aj 20,40,... no to preto ze mocniny 2 maju cele. Logaritmy. Skus to vyuzit.