Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2016 13:11

TrunksAbraham
Zelenáč
Škola: GJS Zlin
Pozice: student
Reputace:   

Třídy ekvivalence

Dobrý den,
mám množinu {1, 2, ..., 1000} a na ni urcit $xRy \Leftrightarrow \log_{2}\frac{x}{y} \in \mathbb{Z}$. Dale mam urcit kolik trid ekvivalence ma dana relace.
Myslim, ze ve tride jsou vsechny mocnicy 2, v dalsi tride cisla delitelna 6 a pak vsechny zbyla cisla ve sve samostatne tride. Uvedu priklad meho uvazovani: pro zjednoduseni mejme mnozinu {5, 7}, podminka logaritmu je splnenana ve tridach R[5]={5}, R[7]={7}. Ale R[x]={5, 7} nelze, protoze $\log_{2}\frac{5}{7} \not\in \mathbb{Z}$
Kdyz jsem o tom diskutoval se spoluzaky, bylo mi bylo vysvetleno, ze ve tride jsou vsechny prvky ze kterych lze kombinaci vytvorit dvojci tak, aby logaritmus vracel stejnou hodnotu. Napr. R[0]={5, 7} proto, ze 5/5=1 a 7/7=1 tedy logaritmus vraci cele cislo (0).
Podle me je to nesmysl, ale vydesilo me to, tak se radeji ptam jestli je ma uvaha spravna a skutecne ma relace 826 trid ekvivalence. Nebo podle druhe moznosti reseni ma 19 trid (logaritmus muze nabyvat prave 19 hodnot).
Dekuji za objasneni.

#2 22. 10. 2016 15:00

vanok
Reputace:   742 

Re: Třídy ekvivalence

Ahoj ↑ TrunksAbraham:.
Mala otazka, co mozes povedat o 5 a 10 , vsak vies, ze 10/5  =2 a  tak....

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 22. 10. 2016 16:05

TrunksAbraham
Zelenáč
Škola: GJS Zlin
Pozice: student
Reputace:   

↑ vanok:
Pravda, na tutu moznost jsem nemysle. Pak se takova cisla zaradi do dalsi tridy.

#4 22. 10. 2016 16:58

vanok
Reputace:   742 

Vsak to znamena, ze 10, 5 su v tej istej triede a su tam aj 20,40,... no to preto ze mocniny 2 maju cele. Logaritmy.  Skus to vyuzit.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí