Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den, poradíte, prosím?
Vyhláškou předepsaná nejvyšší přípustná koncetrace olova v odpadní vodě vypuštěné do kanalizace je 0,1 mg/l. Vypočítejte, na jaký objem byste museli zředit v této úloze připravený roztok dusičnanu olovnatého, aby jej bylo možno vylít do výlevky?
Koncetrace Pb(NO3)2 mi v té úloze vyšla 0,04992 mol/l . Bude to stačit?
Protože moje navážka Pb(NO3)2 byla 0,8267 g, vše se rozpouštělo v objemu 50 ml a Molekulová hmotnost Pb(NO3)2 je známá = 331,2 g/mol
Takže má koncentrace v té úloze daného mého roztoku byla = m(Pb(NO3)2) / V * M(Pb(NO3)2)
=> 0,8267 g / 0,05 l * 331,2 g/mol = takže koncetrace 0,04992 mol/l
↑ DavidMath:
ahoj, jak už řekl ↑ Jozka2:...
takže vstupní hodnoty do této úlohy jsou z jiné úlohy, chápu to tak správně?
a ve svém posledním příspěvku popisuješ výpočet jiného příkladu a výsledek je zadání tohoto?
neboli koncentrace dusičnanu olovnatého je 0,04992 mol/l a ptáš se, na kolik je třeba ho zředit, aby to vyhovělo vyhlášce o odpadu?
Ano, můj poslední příspěvek je k danému příkladu a otázce, abychom ho mohli vylét do výlevky, na jaký objem je potřeba ho zředit. Jedná se o jeden a ten samý příklad. V tom posledním příspěvku právě odpovídám, že můj namíchaný roztok Pb(NO3)2 má koncentraci 0,04992 mol/l , a otázka zní stejně ,,na kolik je třeba ho zředit, aby to vyhovělo vyhlášce o odpadu?" tj. aby odpovídal vyhlášce 0,1 mg/l...
↑ DavidMath: ale v první príspěvku se nic o té koncentraci nepíše, tak se ptám
takže můžem pokračovat?
zní zadání takto:
Vyhláškou předepsaná nejvyšší přípustná koncetrace olova v odpadní vodě vypuštěné do kanalizace je 0,1 mg/l. Vypočítejte, na jaký objem byste museli zředit v této úloze připravený roztok dusičnanu olovnatého, který získáte zředěním 0,8267g Pb(NO3)2 v 50 ml vody, aby jej bylo možno vylÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍt do výlevky?
Vsak říkám ze ano, ze to patří normálne k te otázce z prvního příspěvku ta koncentraci kterou jsem doplnil v tom dalším příspěvku. Jedna se o stejnou otázku neresme nic jiného. Takze ano muzeme pokračovat .....koncentrace je uvedena, vypočítává z hmotnosti vse je uvedené jak říkáš. ↑ mikl3:
↑ DavidMath:
Dobre. A jak budes dal postupovat? Kdyz jsi pocital koncentraci dusicnanu olovnateho, vypadalo to, ze ti to jde dobre. Ted to nebudou zadna kouzla, skoro to same.
No to právě netuším, protože oni po nás chtějí přípustnou koncetraci v mg/l, ale moje koncetrace má 0,04992 mol/l a navíc tedy v mol/l. Takže vůbec netuším, jak to vypočítat... Potřebuji tedy zjistit objem, na který má být má koncetrace Pb(NO3)2 0,04922mol/l zředěn, abych dosáhl koncentrace 0,1mg/l ... Napadá mě několik vzorečků ale ani jedním nemohu dojít k výsledku ... jen co vím, že můj objem roztoku má 0,05 l, z čehož plyne že koncetraci má těch 0,04992 mol/l. Nic víc jaksi nedomýšlím
jediné co mě napadlo, že použiji hmotnostní koncetraci:
Tj. je potřeba mít koncentraci 0,1 mg/l, takže vzoreček pro hmotnostní koncentraci je c = m/V [mg/l]
Za hmotnost nejspíš dosadím svou navážku hmotnosti Pb(NO3)2, přičemž je tedy známá a je tedy potřeba tam zařadit koncentraci, na kterou má být roztok být zředěn. Tím zjistím nejspíš Objem?
0,1 mg/l = 826,7 mg (má hmotnost v mg) / V
=> V = 0,1 mg/l * 826,7 mg
V = 82,67 l ??? TO je nějak moc ne? :D
↑ DavidMath:
Zkusim ti poradit, abys to vyresil sam. Jen tak ti to bude k necemu dobre.
Pises, ze tvuj roztok je vyjadren molarni koncentraci, ale vyhlaska o odpadu hovori o hmotnostni koncentraci. To prece neni problem. Mezi jednou a druhou umime prevadet. Takze budto preved hmotnosti na molarni, nebo molarni na hmotnostni. Pak uz zbyva jedina vec - vyhlaska hovori o koncentraci olova, nikoli dusicnanu. Takze musis vyjadrit, jakou cast (pomer?) olova obsahuje nejake mnozstvi (nejspis mol) dusicnanu.
A jeste neco co uz jsem vlastne rekl. Ten roztok jsi pocital. Vstupni hodnota dusicnanu byla v gramech, ty jsi to prevedl na mol a pak vydelil objemem. Takze proc se nevratit do tohoto kroku, abys ziskal hmotnostni koncentraci?
Pocty jsou trivialni, protoze jak asi vis, 50ml vody + 0,8 gramu navazky je stale 50ml (a porad to je dusicnan a ne olovo, ktere chceme). A posledni odpoved - radove si udelej predstavu, kolik to ma vychazet. Dostanes se k vyjadreni nekolik g olova/l
A pozadovana koncentrace je 0,0001g/l. Takze to je treba tisickrat nebo i vic.
Popravdě, netuším jak se převádí mol/l na mg/l ...
A co se týče poměru, to jsem vypočítal podle vzorce jak se počítají poměry empirických vzorců:
Takže Vypočítal jsem obsah Pb ve sloučenině Pb(NO3)2 takto:
M(Pb)..... 207,20 g/mol
M(N)......14 g/mol
M(O)..... 16 g/mol To jsou molární hmotnosti jednotlivých prvků
A nyní výpočet Pb:
Pb / Pb + 2*N + 6*O
1* Pb / 1*Pb + 2*14 + 6*16
Pb = 06256 => 62,56 % Takže obsah olova ve sloučenině Pb(NO3)2 je 62,56 %
Nyní vypočítám, kolik je tedy 57,68 % gramů z mé navážky:
100 % ... 0,8267 g
62,56 % .... x g
↑ DavidMath:
Molární koncentraci c[mol/dm3] převedeš na hmotnostní koncentraci cm[g/dm3] velmi snadno.
m = n*M; c = n/V; cm = m/V = (n*M)/V = (n/V)*M = c*M
Hmotnostní koncentraci dostaneš z molární tak, že ji vynásobíš M(Pb) = 207,2g/mol
n(Pb) = n(Pb(NO3)2 => c(Pb) = c(Pb(NO3)2) = 0,04992mol/dm3
cm = 0,04992*207,2 = 10,343g/dm3 ; V = 0,05dm3
cm*V = cm1*V1 => V1 = 10,343*0,05/10^-4 = 5171,5dm3
Takhle by to vyšlo mně.
↑ mikl3:
Vyjdeš z toho, že látkové množství nebo hmotnost olova je v obou roztocích, před i po zředění stejné. Protože požadovaná koncentrace je zadána jako hmotnostní, převedeme na hmotnostní koncentraci cm i molární koncentraci Pb(NO3)2, kterou má kolega spočítanou - 0,04992mol/dm3 => cm = 0,04992*207,2, protože
n(Pb) = n(Pb(NO3)2). A pak už jenom klasický postup cm*V = cm1*V1.
Ostatně kolega spočítal, že v těch 50cm3 má 0,5172g Pb. Když norma je 1*10^-4g/dm3, pak
V = m/cm = 0,5172/10^-4 = 5172 což je stejný výsledek, jaký jsem předvedl já.
Stačí?
↑ Jozka2:
A ten můj výpočet s výpočtem Pb byl k ničemu nebo k něčemu? že moje číslo výpočtu kolik moje navážka obsahuje Pb (olova) v gramech, sedí s tvým číslem vypočítaného objemu v dm3. To znamená co?
Počítal jsem to zbytečně? nebo mikl3 mi radil ať vypočítám poměr Pb a nakonec se tedy počítá jinak, tak se v tom vůbec nevyznám
↑ Jozka2:
Ano, vyšlo mi, že moje navážka obsahuje 0,5172 g, ale jak tedy dopočítám, na kolik má být zředěno těch 0,5172 g Pb v 0,05 l, abych dostal 0,1 mg/l koncentraci?
↑ DavidMath:
Hned v úvodu jsi vypočítal, že molární koncentrace Pb(NO3)2 je 0,04992mol/dm3. Protože molekula dusičnanu obsahuje právě jeden atom olova, je to současně koncentrace Pb++.
Tuto koncentraci jsem pak převedl na hmotnostní koncentraci cm[g/dm3) vynásobením molární hmotností a dostal jsem 10,343g/dm3. Pak už stačilo použít vztah cm*V = cm1*V1 kde cm = 10,343; V = 0,05dm3
cm1 = 0,1mg/dm3 = 10^-4g/dm3 a V1 je minimální objem po naředění.
Ty jsi potupoval tak, že jsi vypočetl hmotnost olova v těch 50cm3 - 0,5172g. Pak by už stačilo použít vztah
m = cm*V => V = m/cm kde m je těch 0,5172 a cm je požadovaná koncentrace 10^-4g/dm3 = 0,1mg/dm3. Pak dostaneš V v dm3. V podstatě jsi se svým výpočtem dostal těsně před cíl.
Rozdíl mezi mým a tvým výsledkem by byl jen v rámci zaokrouhlovacích chyb, protože ty máš víc operací (matematických).
jsem už tak do toho zamotaný, že vůbec nevidím výsledek a postup už taky nevím. VLastně ani nevím, co mi tady popisujete. Já potřebuji vypočítat objem a vidím miliony výpočtů, nějakých přepočtů atd... vlastně ani už nevím. každý počítá jinak a vysvětluje jiným způsobem, až nakonec nevím, jaký je výsledek. Výsledek jste nenapsali, a tak se nemám čeho chytit. Mám to na zítra a už třetí den nevím.
↑ DavidMath: vsichni (uz i já) mají stejný výsledek a to 5172 l a ne s tou desetinnou čárou
Takže výsledek je správný, ale neuznala mi mezikroky výpočtů, protože jsem se v tom tak ztratil, že jsem je jistě napsal špatně...
Můžu poprosit tedy o kompletní postupný výpočet a postup dojítí k výpočtu daného objemu? Já to měl takto:
C(Pb(NO3)2) = 0,04992 mol/l
Výpočet obsahu Pb v Pb(NO3)2:
M(Pb) = 207,20 g/mol
M(N) = 14 g/mol
M(O) = 16 g/mol
Pb: Pb/(Pb+2.N+6.O)
Pb: (1 .207,2)/(1 .207,2+2 .14+6 .16 )
Pb: 0,6256 => 62,56 %
V Pb(NO3)2 je 62,56 % obsahu olova (Pb)
Výpočet, jaká je hmotnost olova v 62,56 %
100 % ... 0,8267 g
62,56 % .... x g
Převod molární koncentrace [mol/l] na hmotnostní koncentraci [g/l]:
m = n . M; c = n/V; cm = m/V = (n . M)/V = (n/V) . M = c . M
c(Pb) = c(Pb(NO3)2) = 0,04992 mol/l
cm = 0,04992 mol/l . 207,2 g/mol = 10,343g/l [V = 0,05 l]
V = m : cm = 0,5172 g : 10-4 g/l= 5 172 l
Kontrola: cm = 517,2 mg : 5172 l = 0,1 mg/l
Přičemž bylo špatně nebo kroužkovala do otazníku a kroužku (viz. text s žlutou barvou)
Můžu se zeptat, co tam má být tedy a jaký je vlastně postup? Jsem se do toho tak zamotal, že vlastně ani nevím z těch postupů tady, co tam vlastně mám špatně psané mezi mezivýsledky?
Stránky: 1 2