Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nevím si rady s tímto příkladem:
Do kružnice je vepsán čtyřúhelník ABCD tak, že jeho vrcholy dělí kružnici v poměru 1:2:3:4. Určete velikosti jeho vnitřních úhlů.
Vím, že to bude mít něco společného s středovým a obvodovým úhlem, ale nevím, jak si tam ten trojúhelník mám nakreslit.
Děkuji za rady. Úlohu s ciferníkem jsme počítali, ale vůbec jsem to nepochopil.. Zkusil jsem si to znovu nakreslit. Prozradili byste mi prosím, kde najdu třeba jeden obvodový a k tomu středový úhel? Nebo alespoň lehké popostrčení?
↑ AterCZ:
z obrázku
Děkuji moc za rady, s pomocí se mi to podařilo dopočítat.
Ještě doplňující otázky, rád bych to zcela pochopil :). Platí, že když chci spočítat obvodový úhel, tak ten středový je od něho vždy naproti? Tzn. když jsem počítal , tak středový úhel byl naproti od . Když jsem počítal , tak středový úhel byl naproti středovému úhlu a naproti ? A beru vždy oblouk od bodů, kterých se úhel dotýká? V případě AC?
Podobny ukol s resenim uhlu na ciferniku je - https://www.hackmath.net/cz/priklad/8405