Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj/Dobrý den,
potřebuji pomoc s řešením příkladu. Zadání je: Dva stejné pingpongové míčky (m=2,7 g) jsou zavěšeny v jednom bodě na tenkých vláknech tak, že vzdálenost těžiště od bodu závěsu je d=80cm. Byly nabity stejným nábojem Q. V rovnováze je vzdálenost jejich těžišť l=10cm. Vypočítejte elektrostatickou sílu F, kterou se odpuzují, a velikost náboje. Předpokládal jsem, že když je pingpongový míček v rovnováze, je síla, kterou ho druhý míček odpuzuje stejná, jako síla, která táhne míček dolů a proto F(e)=F(g)=m*g. Spočítanou sílu jsem dosadil do rovnice Coulombova zákona a vyjádřil si součin q1 a q2.
Protože jsou náboje stejné, součin jsem odmocnil. Výsledek ale má být 1,66mN. Předem děkuji za radu
Zdravím,
chtěla jsem zeditovat TeX zápis, ale nejsem si jistá, co je to Πe
q1*q2=F*4Πe*d^{2}
Pokud ale jsem dobře pochopila Tvůj popis, potom neuvažuješ výslednici sil, která vznikne z působení tíhové sily na míček (dolu) a tahové síly ve závěsném vláknu (podél vlákna), tato výslednice se vyrovnává s odporovou sílou, která je v důsledku náboje míčků. Pomůže použit obrázek v kapitole 3 (jen je třeba dokreslit síly + použit geometrické vztahy).
Upřesni, prosím, k editu zápisu, děkuji.

Ahoj,
přes podobné trojúhelníky jsem si vypočítal výslednici sil a vyšlo mi to. 
Děkuji za pomoc :)
↑ VojtaSkaroupka:
Zdravím, měla bych to stejně, tedy F(elektrostatická)=F(výsledná), podařilo se úlohu dokončit? Děkuji.