Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 11. 2016 20:02

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Příklad na Coulombův zákon

Ahoj/Dobrý den,
potřebuji pomoc s řešením příkladu. Zadání je: Dva stejné pingpongové míčky (m=2,7 g) jsou zavěšeny v jednom bodě na tenkých vláknech tak, že vzdálenost těžiště od bodu závěsu je d=80cm. Byly nabity stejným nábojem Q. V rovnováze je vzdálenost jejich těžišť l=10cm. Vypočítejte elektrostatickou sílu F, kterou se odpuzují, a velikost náboje. Předpokládal jsem, že když je pingpongový míček v rovnováze, je síla, kterou ho druhý míček odpuzuje stejná, jako síla, která táhne míček dolů a proto F(e)=F(g)=m*g. Spočítanou sílu jsem dosadil do rovnice Coulombova zákona a vyjádřil si součin q1 a q2. $q1*q2=F*4Πe*d^{2}$ Protože jsou náboje stejné, součin jsem odmocnil. Výsledek ale má být 1,66mN. Předem děkuji za radu

• (téma jako vyřešené označil(a) VojtaSkaroupka)

#2 03. 11. 2016 23:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklad na Coulombův zákon

Zdravím,

chtěla jsem zeditovat TeX zápis, ale nejsem si jistá, co je to Πe

q1*q2=F*4Πe*d^{2}

Pokud ale jsem dobře pochopila Tvůj popis, potom neuvažuješ výslednici sil, která vznikne z působení tíhové sily na míček (dolu) a tahové síly ve závěsném vláknu (podél vlákna), tato výslednice se vyrovnává s odporovou sílou, která je v důsledku náboje míčků. Pomůže použit obrázek v kapitole 3 (jen je třeba dokreslit síly + použit geometrické vztahy).

Upřesni, prosím, k editu zápisu, děkuji.

#3 05. 11. 2016 15:32

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Ahoj,
přes podobné trojúhelníky jsem si vypočítal výslednici sil a vyšlo mi to. //forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/56299_img.png
Děkuji za pomoc :)

#4 06. 11. 2016 17:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ VojtaSkaroupka:

Zdravím, měla bych to stejně, tedy F(elektrostatická)=F(výsledná), podařilo se úlohu dokončit? Děkuji.

#5 07. 11. 2016 18:39

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Jo, podařilo :)

Zápatí