Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Zdravím, chcem sa spýtať ako by sa dal riešiť takýto príklad. Iba sa začínam učiť indukciu a toto mi robí problém.
Príklad:
Máme misku, do ktorej hádžeme kocky rôznej farby a riadime sa podľa pravidiel (je to na kolá a hlavné pravidlo je, že nesmieme zobrať čiernu kocku ale len tie farebné, čo zostali.). V miske je najprv hnedá kocka. Tú sme zobrali a miesto nej sme hodili 1 čiernu, 1 ružovú a 2 zelené (4 celkom). (Ďalej berieme len farebné) miesto ružovej vhodíme 5 čierne a 3 biele (celkom 8). Miesto každej bielej kocky vhodíme 3 biele kocky. Miesto každej modrej kocky vhodíme 4 modré.
Úloha:
Máme určiť všetky prirodzené čísla také, že na začiatku n-tého kola (kolo je po vhodení kociek až po ich odobratie. Počítame od 1. kola) je počet kociek deliteľný 7.
Urobil som si tabuľku kde sú označené kolá a rôzne farby kociek. . Vyšlo mi, že výsledok deliteľný 7 je každé druhé kolo. Potom som sa snažil vytvoriť rovnicu ale nejako sa mi nedarí.
Možno to je ľahké ale ja neviem ako ďalej, môžete mi poradiť, prosím?
P.S.: Ak som príklad napísal nezrozumiteľne (alebo niečo chýba), tak kľudne napíšem znovu :)
Zdravím,
téma je zamčeno pro zde uvedené důvody. Prosím o upřesnění přes tlačítko Nahlásit (nebo v odkazovaném tématu), pokud nejde o zadání samostatné práce a tedy odkud pochází dotaz. Téma potom bude otevřeno k diskusi s kolegy (pokud to není zadání samostatné práce). V opačném případě prosím nevyužívat fórum pro plnění úloh samostatných prací.
Děkuji.
Téma zavřeno
Stránky: 1