Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Lidičky, vim, že s tou pravděpodobností se opakuju, ale tohle je zas jinej případ a nevim jak na něj. Počet všech možností dám dohromady, ale tim končim. Pořád to nějak ne a ne pochopit.
Určete v procentech pravděpodobnost, že výsledek hodu 5 mincemi bude aspoň 1 rub a 1 líc.
↑ Mischelinka:
Ešte by som počkal na reakcie kolegov, pretože pravdepodobnosť nebola moja silná stránka :-) Áno skutočne, určiť všetky možnosti je vo väčšine prípadov jednoduchšia časť. Takže tu to bude
možností. Máme vypočítané 
To, že padne aspoň 1 rub a 1 líc, znamená, že nesmie padnúť, buď nula rub alebo nula líc. V úlohe je teda potrebné, aby padlo z každého aspoň jedno. Na poradí zrejme zo zadania nezáleží. Prichádzajú do hry len dve možnosti. 0 rub a 5 líc, alebo 5 rub a 0 líc. To sú dve neprípustné možnosti. Teda
V percentách
↑ lukaszh:
Děkuju moc. Takhle to má vyjít. Nečekala jsem, že mi dá pravděpodobnost takhle zabrat.
↑ Mischelinka:
Aj mne dala zabrať :-D
↑ lukaszh:
Dala ti zabrat, ale dopočítal jsi se. Já ne. Ikdyž už přestávám. Připravuju se na přijímačky a už jsem tak zblblá, že pomalu nevypočítám ani základ, jelikož do toho montuju všechno možný...
↑ Mischelinka:, ↑ lukaszh:
Alternativní způsob:
pravděpodobnost, že padne v jednom pokusu rub (lic) je 1/2, pravděpodobnost, že nepadne, je také 1/2.
Jev "Padně alespon jeden rub a jeden lic" je jev opačný k "nepadné ani jeden rub nebo nepadne ani jeden lic" (v žádném z 5 pokusu)
P(A)=1- P´= 1 -((1/2)^5 + (1/2)^5))
Myslím, že tentokrát máme s ↑ lukaszh:(em) stejný počet operací (ovšem já o jeden den pozděj).
Zdravím a hodně zdaru u zkoušek :-)
↑ jelena:
Tohle jsou vážně super stránky. Kdybych je nenašla, tak už jsem bez vlasů a nervů. Spoustu věcí jsme ve škole ani nepočítali. Nojo, kdo by to počítal, když jsme byli ta banda ignorantů :))